Варна 26°
fallback
Култура
12:45 | 8 септември 2020
Обновен: 15:19 | 23 септември 2024

„Бал с маски“ в четвъртък във Варна

Испанският режисьор Игнаси Кристиа поставя оператата на сцената на Летния театър

По материала работи: Слав Велев

С прогноза за отлично време в четвъртък, 10 септември, от 20:00 в Летния театър първите си зрители ще срещне най-новият спектакъл на Държавна опера – Варна, „Бал с маски“. Един артист с многолика световна кариера е поканен от ТМПЦ – Варна, за режисьор и сценограф – това е Игнаси Кристиа – испански сценограф, драматург, музеен дизайнер и аудиовизуален продуцент. Той има забележително присъствие в европейските оперни театри, а виртуозната му работа с пространствата е оставила следи в представянето на големи експозиции в Лувъра и Британския музей, съобщават от пресцентъра на ТМПЦ – Варна.

 

Диригент на постановката е маестро Кръстин Настев, с когото Игнаси Кристиа вече е имал съвместен проект в Барселона. Костюмите са работа на още един гост – дизайнера Яго Бласи. Хореограф е Светлана Тоншева, диригент на хора – Цветан Крумов.

 

В ролите ще видим изключително силно представящите се този сезон солисти на Варненската опера. Рикардо ще е Даниел Дамянов, Ренато – Венцеслав Анастасов, Амелия – Габриела Георгиева, Улрика – Даниела Дякова, Оскар – Ирина Жекова, Самуел – Евгений Станимиров, Том – Гео Чобанов, Силвано – Иво Йорданов, съдия – Христо Ганевски, слуга на Амелия – Николай Димитров. С участието на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Варна.

 

Режисьорът Игнаси Кристиа представя своя прочит на операта така: „Бал с макси” е една от оперите на Верди, в която се преплитат всички елементи на класическата драма. Героят умира в името на честта. Това послание от Верди идва в най-подходящия момент за заобикалящата ни реалност. Композиторът ни кани на едно пътешествие през страстта, омразата, любовта, отмъщението и съдбата. Премиерната постановката на “Бал с маски” за Държавна опера Варна е един прочит, който обхваща всички елементи на класическата опера, за да разкаже историята на една фатална съдба. Oткритосттa, с която представяме сюжета, е нужна, за да можем да изведем по един ясен и чист начин посланието към зрителя. Драматургията следва изцяло гласа на Верди без допълнителни украси и изменения, присъединена към музикалния прочит, който следва същата драматургична цел: връщане към традициите и вердиевите ценности. Благодаря за страстта и ентусиазма на целия екип на Държавна опера Варна! Вие сте съкровище, което трябва да се съхрани.“

 

Билетите за премиерата са по 15, 20, 30 и 40 лв.

 

Черно море

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback