IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Култура
16:15 | 7 септември 2020
Обновен: 20:23 | 22 септември 2024

Младежи възраждат гагаузките традиции и култура

От 7 до 12 септември в каварненското село Българево ще се проведе “Работилница за бъдеще”

По материала работи: Слав Велев
Кадър: БНТ

Младежи възраждат гагаузките традиции и култура от 7 до 12 септември в каварненското село Българево. Там ще се проведе “Работилница за бъдеще”, инициатива, който цели да изгради мост между поколенията в малките населени места, запознавайки младите с историята и традициите на техния роден край. Ще бъдат проведени уъркшопи с разнообразен характер, които да представят възможностите на малките населени места като подходяща среда за развитие и осъществяване на устойчиви бизнес практики на база спецификите на местната култура.

 

Кампанията ще постави пред местната общност и младите хора в нея наболелите проблеми, които обезличават и обезлюдяват малките населени места, а именно загубата на тяхната идентичност и уникален характер.

 

Младежи ще вземат участие в издирването на стари фотографии, приготвянето на традиционни гагаузки гозби и ще опознаят старинните занаяти и легенди чрез срещи с по-старото поколение. По този начин ще бъде показана важната роля, която всеки млад човек от малко населено място има за запазването на културната самобитност и икономическата идентичност на родните им места и не само.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна