IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Култура
14:29 | 31 август 2020
Обновен: 23:14 | 3 септември 2024

Акция „Книгодарител“ продължава във Варна

Инициативата има за цял да осигури попълване на библиотечните фондове в малки населени места

По материала работи: Слав Велев
Акция „Книгодарител“ продължава във Варна

До 6 септември във Варна продължава акция „Книгодарител“ в подкрепа на четящите хора в малките градчета и села в страната.

 

Инициативата има за цял да осигури попълване на библиотечните фондове в малки населени места с по-нови заглавия, издадени през последните 10-15 години и да осигури лесен достъп до съвременна литература на множество хора.

 

До 6 септември в девет градове в страната, между които и Варна, ще работят общо 16 събирателни пункта, в които отдадени на каузата доброволци ще приемат книжни дарения от всички жанрове.

 

Всеки, който се включи с лично дарение в благотворителната акция, получава сертификат „Активен книгодарител“. Желателно е дарените книги да са издадени през последните 15 години и задължително да са в добро състояние. Книгите ще бъдат предадени в полза на нуждаещите се читалищни библиотеки между 15 и 30 септември.

 

Пунктовете във Варна ще бъдат на две бензиностанции „Лукойл“ - до магазин Метро и на бул. „Цар Освободител“ близо до кръстовището с „Република“.

 

В много домове има редица издания от последното десетилетие, които вече не отговарят на вкуса на притежателите си, повтарят се или веднъж прочетени, няма да бъдат отворени отново. Те обаче могат да донесат радост на много други хора.

 

Именно читалищата са сред малкото източници на досег с литературата за жителите в малките населени места. Фондовете им обаче се състоят предимно от издания от миналия век. Те разполагат с малки бюджети и не могат да си позволят новоиздадена художествена, научно-популярна, детска и юношеска литература. Поради това имат нужда от дарения и полагат достойни за уважение усилия да ги привлекат.

Коментари

Новини Варна