IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Култура
09:10 | 30 август 2020
Обновен: 17:31 | 29 август 2024

Сонати на Бетовен звучат на матине във Варна

Проф. Милена Моллова свири за своя 80-годишен юбилей

По материала работи: Слав Велев
Сонати на Бетовен звучат на матине във Варна

Международният музикален фестивал „Варненско лято“, заедно с цялата музикална общност в България отбелязва с голям респект 80-годишнината на проф. Милена Моллова. Изключителната й жизненост говори за друга стойност и измерение на възрастта, не за годините, а за сътвореното на сцената и за менторството на младите пианисти. С внушителен репертоар от различни епохи, блестяща международна кариера, с много награди, гастроли и много ученици, с които е споделила част от своята артистична същност, тя получи поредното признание през тази година – беше удостоена с Почетното отличие на Министерството на културата огърлие „Златен век“ за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 

ММФ „Варненско лято” се присъединява към честването на проф. Милена Моллова с неин рецитал с любими клавирни сонати на Бетовен. Тя е изпълнявала многократно 32-те сонати на Бетовен като интеграл от 9 концерта в България, Европа и света. Сега ще поднесе на варненската публика Бетовен в годината, когато светът отбелязва 250-години от неговото рождение. На 30 август от 11:00 в Градската галерия на Варна Милена Моллова ще представи Соната оп. 13 „Патетична”, Sonata quasi una Fantasia „Лунна” и Соната оп. 57 „Апасионата”.

 

Началният час на концерта матине е 11:00.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна