IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Култура
08:55 | 29 август 2020
Обновен: 23:23 | 21 септември 2024

Георги Лечев открива юбилейна изложба в ГХГ във Варна

Тя е под мотото „Пътят“ и е посветена на 70-годишнината на световно признатия график и живописец

По материала работи: Ставри Таргов
Георги Лечев.

Георги Лечев открива юбилейна изложба в ГХГ във Варна. Тя е под мотото „Пътят“ и е посветена на 70-годишнината на световно признатия график и живописец.

 

Рядко има изложби, които се очакват като огромно преживяване от почитателите на изобразителното изкуство. Но всеки път, когато Георги Лечев прави изложба, публиката получава не само естетическото удоволствие от визуалната среща с творбите, а и дълбокото изживяване от емоционалното съприкосновение с харизмата на големия артист.

 

Знаково лице на Варненската графична школа и на графиката в България, Лечев има многобройни награди от световни форуми, сред които са призове от Берлин, Фридрихщат, Кайро, Клуж, както и Гран при на Международното биенале на графиката – Варна, България от 1991.

 

Получава и признанието на държавата – през 2009 г. на художника е присъден орден „Св. св. Кирил и Методий“, първа степен, за особени заслуги в сферата на културата и изкуството. Носител е и на награда „Варна“.

 

За своята 70-годишнина Георги Лечев събира мащабна селекция от свои работи графика и живопис от целия си творчески път, която ще бъде експонирана в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна от 1 септември до 11 октомври 2020.

 

Юбилейната ретроспективна изложба представя всички периоди в графиката и живописта на Лечев. Изложбата ще открие изкуствоведът Румен Серафимов, куратор на експозицията, а в откриването ще се включи и актьорът Стефан Мавродиев.

Георги Лечев е роден е във Варна на 30 октомври 1949. Завършил е университета „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново през 1975.

 

Художник с над 100 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Холандия, Швеция, Чехия, Португалия, Япония, САЩ, Австралия, Русия, Дания, Бразилия, Куба, Чили.

 

Черно море
 

Коментари

Новини Варна