Варна 23°
fallback
Култура
17:05 | 21 август 2020
Обновен: 17:28 | 23 септември 2024

Стефан Стефанов е носителят на голямата награда на Панаира на занаятите във Варна

Морската столица се превърна в най-голямото арт-изложение в България през август

По материала работи: Слав Велев

Скулпторът Стефан Стефанов е носителят на голямата награда за принос в съхранението и развитието на българските изкуства и занаяти на 24-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”, съобщават организаторите.

 

24-тият Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”, който се провежда всяка година от 1 до 21 август, Варна се превърна в най-голямото арт-изложение в България.

 

В тази трудна за целия свят година, успешното изложение бе усмихната среща на публиката с майстори тъкачи, дърворезбари, майстори на рисувана коприна и стъкло, бижутери, иконописци, керамици, художници...

 

Морската градина на Варна двадесет дни бе пъстра и оживена. А краткото описание на събитието се съдържа в една реплика казана от художника Владин Владев: „Това е 24-ти май на лятото.”

 

Онлайн откритите уроци в областта на много занаяти направиха съпричастни със събитието не само хората дошли на място, но и хилядите почитатели на българското изкуство, които не бяха във Варна през тези дни.

 

Черно море

 

А тези, които успяха да минат през празничната алея видяха как се творят на живо прекрасни творби. Едни от най-добрите варненски художници рисуваха в специано изградените за тях ателиета.

 

Проектите „Родове”, „Да предадеш занаят” и „Открития”, бяха много силни моменти от съпътстващата програма на панаира.

 

През тази година се проведе и юбилейният 25-ти Конкурс „Сувенири”. През далечната 1995 г. това е първото събитие организирано от Асоциация „Булгарика”, което след това прераства в Международен панаир на занаятите и изкуствата.

 

Победител в юбилейното издание на престижния конкурс бе майсторката на художествената обработка на стъкло Габи Коруджикова.

 

В края на това уникално за България събитие се връчва и специалната награда на Асоциация „Булгарика”.

 

Скулпторът Стефан Стефанов е носителят на голямата награда за принос в съхранението и развитието на българските изкуства и занаяти на 24-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”.

 

Черно море

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback