IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
08:45 | 11 август 2020
Обновен: 08:26 | 17 септември 2024

Първа самостоятелна изложба на Иван Нинов в Градската галерия на Варна

Експозицията с работи на известния график се открива днес в 18 ч. и ще може да се види до 30 август

По материала работи: Ставри Таргов
Първа самостоятелна изложба на Иван Нинов в Градската галерия на Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, представя уважавания български график Иван Нинов в самостоятелна изложба, която се открива днес и ще може да се види до края на месеца.

 

 

Художникът, който празнува през август рожден ден, се радва да случи своя празник с изложба. А тя е и първата му голяма самостоятелна изложба в Градската галерия на Варна.

 

С морския град го свързва Международното биенале на графиката, в което участва през годините, както и професионалните приятелства с големите графици Стоимен Стоилов и Венцеслав Антонов.

 

„Не съм идвал във Варна от последното Биенале – признава артистът. – Но винаги се радвам да се видя с колегите от Варненската графична школа. За мен това е важна изложба, защото е първото ми голямо представяне във Варна, а и първа изложба след затварянето на галериите заради корона вируса.

 

Подготвил съм 31 работи, предимно нови, правени в последните години. Ще покажа цикъла „Въображаем пейзаж“ – суха игла, и „Материя“ – литография. Ще има и натюрморти, както и няколко рисунки – акварел и темпера.“

 

Иван Нинов има разпознаваем собствен почерк в литографията, включва в нея получени по фотопът изображения, с които оставя своя диря в българската графика.

 

 

За неговото изкуство Светлин Русев пише: „Към Иван Нинов имам особено пристрастие - още от първите ни срещи. Някъде в края на 60-те години на миналия век, Тошко Петров (когото приятелите наричаха Водкин) доведе в редакцията на вестник „Литературен фронт“ (където работех по това време) един странен войник, с огромна папка с рисунки.

 

Войникът гледаше като наказан ученик, притеснителен и мълчалив, като прибавим, че и Тошко Петров на беше от най-словоохотливите, папката с рисунките измести и обезсмисли и без това несъстоялия се разговор. Така и не разбрах кога и как се изнизаха годините оттогава, но наскоро Иван Нинов навърши достолепните 70 години! Невероятно!

 

Някогашното войниче с разпокъсаната папка отдавна е голямо име в българската графика, което познава, разбира и владее по един неповторим начин тайните на съвременната графична кухня.

 

Художник със своя предметност, синтетичен и монументален, независимо от формата и стилистиката – художник с много вътрешна енергия и мощ, който умее да превърне пластичната материя в знак на тайнственото и необяснимото.

 

Далече от светската суета, от временния и мимолетен свят на бохемските привидности – той винаги е бил близко до себе си, до собствената си същност и природа, до собствения си пластичен свят.”

 

Иван Нинов е роден е на 19 август 1946 г. в село Цонево. През 1966 г. завършва Художествената гимназия в София. Въпреки няколкото опита за кандидатстване в Академията, не е приет да следва, но помощ в творческото и професионалното израстване му оказва Светлин Русев.

 

Работи в областта на рисунката и гравюрата, изпълнена в техниките офорт, суха игла, литография. От 1969 г. участва в младежки и общи художествени изложби, а първата си самостоятелна изложба прави през 1972-73 г.

 

Негови творби са включвани в международни биеналета и представителни изложби на българското изобразително изкуство зад граница: Белград, Будапеща, Ибиса, Канагава, Краков, Лодз, Любляна, Токио, Ужице, Фредихщат, Фрехтен и др.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна