Варна 19°
fallback
Култура
10:57 | 19 юли 2020
Обновен: 21:29 | 23 септември 2024

Млад виртуоз на пианото открива ММФ „Варненско лято“ в Летния театър на Варна

По традиция фестивалът започва с рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров

По материала работи: Слав Велев

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще бъде открит днес от 20.30 часа в Летния театър във Варна. Началото ще постави Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна, с диригент маестро Найден Тодоров, с емблемата на фестивала - рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров.  

След това на сцената ще излезе и един от най-талантливите млади български пианисти - Емануил Иванов, носител на първа награда от престижния клавирен конкурс Бузони 2019, който ще солира в Концерт №1 на Рахманинов за пиано и оркестър. Емануил Иванов е и носител на приза "Млад музикант" за 2019, избран преди броени дни.

 

ЕМАНУИЛ ИВАНОВ (роден през 1998) е носител на Втора награда от международния конкурс „Казагранде“ (Терни, Италия, 2019), а няколко месеца по-късно печели Първа награда на конкурса „Феручо Бузони“ (Болцано, Италия, 2019). Носител e на награди и от конкурсите „Скрябин-Рахманинов”, „Лист-Барток”, „Млади виртуози”, „Дину Липати”.

В музикалната си подготовка работи активно под ръководството на проф. д-р Атанас Куртев от 2013. В момента Емануил Иванов продължава обучението си като студент на Паскал Немировски и Антъни Хюит в Кралската консерватория в Бирмингам, Великобритания.

Участва в майсторски класове на Людмил Ангелов, Евгени Божанов, Дмитрий Башкиров, Владимир Овчинников, Мишел Беров, Дмитрий Алексеев, Анджей Яшински, Павел Егоров.

През март 2017 дебютира на сцената на зала „България” като солист на Симфоничния оркестър на „Класик ФМ” Радио под диригентството на Григор Паликаров. Свири с оркестър „Хайдн“ на Болцано и Тренто, Симфоничния оркестър на Абруцо, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Симфоничния оркестър Пазарджик и др. Изнася рецитали в България, Франция, Германия, Полша, Великобритания, Италия.

 

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери – 2 лв.

 

ММФ „Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“, ТМПЦ – Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър  и ФКЦ.

 

Черно море

Автор на статията:
Слав Велев
1 коментара
fallback
fallback