IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
11:58 | 5 юни 2020
Обновен: 10:13 | 16 септември 2024

Руски бисери звучат тази вечер в центъра на Варна

Гео Чобанов ще пее на сцената "Зад Театъра, а актьорът Ивайло Иванов ще чете стихове

По материала работи: Слав Велев
Руски бисери звучат тази вечер в центъра на Варна

Тази вечер, 5 юни на новата Лятна сцена „Зад Театъра“ солистът на Държавна опера Варна Гео Чобанов ще изпълни бисери от руската песенна съкровищница. Стихове ще чете актьорът Ивайло Иванов, съобщиха от ТМПЦ-Варна.

 

Новата Лятна сцена „Зад Театъра“ ще представи тази вечер, 5 юни от 21 часа една продукция на Държавна опера Варна и Драматичен театър "Стоян Бъчваров" под заглавие от стих на Пушкин „Я помню чудное мгновенье“. Музикално - поетичният концерт ще бъде истински празник за ценителите на най-романтичния жанр – романсът. Идеята за този спектакъл е на солиста на Варненската опера Гео Чобанов (бас), който изпълнява песните, в проекта се включва и актьорът Ивайло Иванов, който ще чете стихове от златните страници на руската любовна поезия, написани от Пушкин, Лермонтов и Есенин. Музикалният съпровод на пиано е на Жанет Бенун.

 

Името си концертът взема от едно от най-великите стихотворения на гения на руската поезия Пушкин „Я помню чудное мгновенье“, посветено на несбъдната му любов към Ана Керн. А историята на романса е свидетелство за това колко неведоми са пътищата на любовта и как се пресичат по най-невероятен начин във времето и в изкуството. Така този романс сплита в един сърдечен трепет стиха на Пушкин с музиката на Глинка, която пък е посветена на дъщерята на Ана Керн - Екатерина. Известна е сентенцията на големия критик Стасов, че Пушкин и Глинка са създали новия руски език – единият в поезията, другият в музиката. И неслучайно концертът ще бъде в навечерието на Международния ден на руския език – рождения ден на Пушкин 6 юни.

 

В него ще чуем и романси по музика на П. И. Чайковски, Виктор Абаза, Николай Харито. В програмата са включени бисери на любовната песен като: „Сомнение” /музика – М. Глинка, стихове – Нестор Куколник/, „Я помню чудное мгновенье” /музика – М. Глинка, стихове – А. С. Пушкин/, „Ямщик, не гони лошадей” /музика – Яков Фелдман, стихове - Николай фон Риттер/, „Дорогой длинную” /музика – Борис Фомин, текст - Константин Подревский/, „Средь шумного бала” /музика – П. И. Чайковски, текст - Алексей Толстой/ и „Очи чёрные” /музика – Флориан Герман, текст – Евгений Гребёнка/.

 

Солистът Гео Чобанов работи от няколко години върху темата руски романси и признава пристрастията си към тях, довели до този спектакъл: „Идеята за този концерт ми дойде спонтанно, но сигурно има значение, че още преди 3-4 години имах подобен проект с любовни руски романси, които поднесохме на публиката заедно с актьора Любен Чаталов. Сега предложих един по-различен формат, но отново с актьор и получих подкрепа от страна на ТМПЦ – Варна и на колегите Жанет Бенун от Операта и актьора Ивайло Иванов от Театъра. Така и Държавна опера – Варна, и Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ участват в това събитие, което излиза пред публиката след толкова дълго затишие и на двата фронта – и на оперния, и на театралния.

 

Включихме в програмата най-романтичните песни, те не просто вълнуват, те докосват вътрешния свят на човека, а ние ги подредихме така, че драмата и емоцията да нарастват с всяка следваща. Руският романс е нещо необятно – можеш да се изгубиш в света на старинните варианти, на класическите, а и на циганските романси, без тях закъде! В личното ми израстване като артист този проект е много съществен момент, защото романсът е кратка музикална форма - песента винаги е много трудна за интерпретация. Имаш две или три минути музика, в които да разкажеш един цял човешки живот. Много трябва да се внимава с използването на точните изразни средства, в дозирането на емоцията, песента е винаги по-трудна от голямата оперна роля, където имаш време и възможност да се разгърнеш, имаш и колектив - отбор, от който си част. Затова е много труден жанр и има стотици, хиляди произведения, а аз съм си избрал просто тези, които са ми особено любими. Много се надявам във времето, ако има интерес, да има и следващи издания на проекта, защото има още толкова любими романси.“

 

Черно море

Коментари

Новини Варна