Варна 15°
fallback
Култура
14:16 | 13 май 2020
Обновен: 03:27 | 24 септември 2024

Започва Майската нощ на литературата във Варна

Форматът тази година ще бъде по-различен

По материала работи: Слав Велев

Днес стартира поредица от събития в Майска нощ на литературата във Варна, които ще се проведат в периода 13-31 май, съобщиха организаторите.

 

Литературните нощи през май ще са повече от една, всяка от които посветена на конкретен текст и градско пространство в морския град по залез слънце.

 

Какво четем

 

Отличавани литературни текстове на съвременни европейски автори, публикувани в превод от български издателства през последните няколко години и подбрани от културните институти на европейските държави в предходни издания на Нощта

Произведения на български автори, наскоро преведени и отпечатани от чуждестранни европейски издателства.

 

Посланието

 

Майският формат тази година ще бъде по-различен, тъй като се осъществява на границата между двумесечното извънредно положение в страната и официалното му прекратяване в същия ден. Посланието на това извънредно местно издание е внимателно завръщане на гражданите към любимите пространства и дейности в града, както и подкрепа за постепенното отваряне на малките местни културни и бизнес пространства и културните институции.

 

Къде четем през май

 

Откъсите ще бъдат прочетени от нашите четци пред читателските гнезда в града без публика и заснети от нашия екип. Ще се излъчват на фейсбук, ютуб и инстаграм страниците на организаторите от Младежка фондация „Аморфа“.

 

Нощта на литературата ще очаква своята публика и през октомври 2020 г. на живо в официалното годишно събитие, организирано от Културните институти на държавите членки на ЕС (EUNIC) и европейски посолства в България в партньорство с Фондация „Детски книги“ – за страната, и с Община Варна и Младежка фондация „Аморфа“ – за Варна.

 

Черно море

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback