Варна 16°
fallback
Култура
16:23 | 12 април 2020
Обновен: 05:28 | 24 септември 2024

Литургиите в католическите храмове в Пловдивско се предават онлайн

В този район е най-голямата католическа общност

По материала работи: Ставри Таргов

В Пловдивско, където живее най-голямата католическа общност в България, литургиите се предаваха онлайн заради противоепидемичните мерки.

 

Празникът сега е изцяло в семействата, които станаха едни малки църкви, казваха хората в село Житница. Те се осланят на надеждата за по-добро бъдеще.

 

Призивът към вярващите на отец Борис, който е свещеник в католическия храм „Успение Богородично“ в Житница, е за вяра и мир в душите:

 

"Великденът носи в себе си едно голямо послание на надеждата. Всичко допринася за благото на тези, които се уповават в Бога и го обичат. Дори и това, което ние наричаме зло, болест, изпитание, Бог прави така, че то да допринесе за нашето добро.

Как празнуват в семейството на Мария Станева: "Опитваме се да наблегнем на духовния му момент, на това, какво всъщност се случва в този ден - Възкресението на Христос. Към какво ни призовава този ден, към едно наше вътрешно възкресяване, обновяване, към гледане на света с нови очи, правене на повече добро".

 

В дома на 15-годишния Венцислав пожеланията са за: "Най-важното - здраве, да живеем малко по-скромно, прошката, любовта, те са едно от най-добрите неща в християнския живот".

 

БНР

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback