IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
08:49 | 19 март 2015
Обновен: 15:19 | 22 октомври 2024

Иван Додов и Клементина Манчева показват акварел

Изложбата се открива довечера в галерия „Арт Маркони“

По материала работи: Златина Добрева
Иван Додов и Клементина Манчева показват акварел

Поредната интересна изложба акварел се открива довечера от 18,30 ч. в галерия „Арт Маркони“. Експозицията е под наслов adagio И allegro ЗА aqua color, а творбите си представят Иван Додов и Клементина Манчева.
„Видях акварелни рисунки на Клементина Манчева преди година и толкова се впечатлих, че се свързах с нея и я поканих да ги представи и в галерия „Арт Маркони“. В творческите й планове обаче това бе възможно сега, през март. И ето, че съм на път да си сбъдна още една мечта, при това с бонус. В ролята на „двете в едно“ е Иван Додов. Добре познат на варненската публика с многото си изяви в галерия „Ларго“, той прави неоценим жест на младата художничка, подкрепяйки я с изкуството и личното си присъствие, давайки й шанс да сподели и неговите почитатели“, казва галеристката Ваня Маркова.
„Рисуването е като болест,  като мания,  като бягство, като тайна стая, в която се криеш. Предполагам, че всеки художник ще го признае под една или друга форма, но смисълът ще е този. Ако кажа, че винаги съм използвала този авариен изход, ще излъжа. В периода, в който се родиха децата ми и станаха достатъчно съзнателни, че да разбират кога мама трябва да бъде оставена намира, бях лишена от него.  Децата са същата стихия като изкуството, искат да им се отдадеш, за да се "получи", шикалкавенето и имитацията на внимание не са подходящи“, казва Клементина Манчева.
За творбите на Иван Додов проф. Аксиния Джурова споделя: „Силата на неговите акварели е в умението да усети особеностите на природните сезони и да им намери съответните цветови съчетания, на места мистично въвличащи ни в дълбочината на златната есен, на други смразяващи ни в ледените сияния на хоризонта и острите силуети на голите клони и очертания на сгради. Неговите по същество безлюдни пейзажи, в тях човекът като такъв отсъства, са достатъчно одухотворени чрез сетивата на художника, което естествено ги насища с човешко присъствие и им придава чар на неповторимост и типично негова чувствителност...“
Изложбата може да се разгледа до 8 април.

Коментари

Новини Варна