IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
12:56 | 4 март 2020
Обновен: 17:54 | 29 август 2024

Проф. арх. Ян Геел представя „библията в урбанистиката“ в „Графит“

5 март от 17,30 ч.

По материала работи: Слав Велев
Проф. арх. Ян Геел представя „библията в урбанистиката“ в „Графит“

Световноизвестният архитект и урбанист Ян Геел ще представии във Варна своята книга на 5 март, от 17,30 ч. в Хотел-галерия „Графит“ във Варна. На 180 страници проф. Ян Геел и неговият докторант Биргит Сваре представят знанията за човешкото поведение в градската среда, равнопоставено със знанията за сградите и транспортните системи. "Книгата „Как да изследваме градския живот“ е своеобразно продължение на „Градове за хората“. Целта постави Фондация "Риълдания", която от години подкрепя изследванията ми за по-добри градове за хората. Поискаха от мен да опиша в книга методите, разработени във връзка с изучаването на „ЖИВОТА“ в нашите 40-годишни изследвания, посветени на хората. Ето защо се предполага, че тази книга е „истината, цялата истина и нищо друго освен истината“, в областта на хуманистичното градско планиране - поне аз го виждам така.

 

През 2010 г. издадох книгата "Градове за хората" - тя е публикувана на 35 езика, а българското издание е от 2016 г. Книгата постигна много голям успех и за мое удовлетворение беше преведена и разпространена във всички краища на света. Удоволствие е, че изследванията ми бяха представени толкова широко “, споделя проф. арх. Ян Геел. Градският живот трябва да се утвърди като важна част от градоустройственото планиране, пише в новата книга на световноизвестния архитект, преведена на български език от доц. д-р арх. Пламен Петров.

 

По време на визитата си във Варна проф. арх. Ян Геел ще разгледа пешеходната зона на града с преподаватели от Архитектурния факултет и с известния варненски краевед и изследовател Християн Облаков. Водещият датски архитект ще се запознае с Релефната карта на Морската градина и ще се срещне с автора й – студентът Кристиян Иванов. Идеята за 3D-картата със забележителности от историческото ядро на парка и с текстове на брайл за хора с нарушено зрение, възникна в студентската лаборатория „Варна – град за хората“, която се провежда във Варненския свободен университет под патронажа на проф. Геел. Проектът бе реализиран с подкрепата на висшето училище и Фонд „Култура“ на Община Варна, а петокурсникът Кристиян Иванов стана победител в студентските поименни награди на Община Варна за 2019 г.

 

Варненският театър с богата програма за 99-ия си рожден ден

Коментари

Новини Варна