Варна 25°
fallback
Култура
16:09 | 6 февруари 2020
Обновен: 11:27 | 24 септември 2024

Операта с любовни заглавия през февруари

Марио Хосен ще аплодираме на 7 февруари

По материала работи: Слав Велев

В месеца на любовта и виното, по традиция в програмата на Държавна опера Варна, преобладават „любовните“ заглавия. След операта "Симон Боканегра" и блестящия гастрол на балетната трупа на Софийска опера и балет с "Кармен сюита", "Пахита" и "Кармина Бурана", на 11 февруари ще се насладим на Доницети и неговия „Любовен еликсир“, с диригент Лоренцо Бизари и изтъкнатите солисти на Варненската опера с международна кариера Илина Михайлова – Адина, Свилен Николов – Белкоре и Деян Вачков – Доктор Дулкамара. В ролята на Неморино за пръв път ще чуем именития италиански тенор Пауло Паолилло.

На 12 февруари следва „Уестсайдска история“ – прочутият мюзикъл на Ленард Бърнстейн за съвременните Ромео и Жулиета, разделени от етнически предрасъдъци. Главните роли в най-новия мюзикъл на Варненската опера с режисьор Крис Катена изпълняват Мария Павлова и Джани Лечезе. Дирижира съратникът и близък приятел на великия Бърнстейн Маестро Александър Фрай, който спечели сърцата на публиката на бравурната премиера в края на миналата година.

На самия 14 февруари, наред с чаша малиново вино „Трастена“, ще поканим зрителите на най-новия мюзикъл на А. Л. Уебър „Любовта никога не умира“, реж. Светозар Донев, дир. Страцимир Павлов. След бравурната бг премиера във Варна, романтичното послание за любовта отново ще докосне сърцата. Пламен Долапчиев ще бъде Фантомът на операта, а в Кристин, неговата любима, ще се превъплъти Мария Павлова.

 

На 17 февруари иде ред на „Сън в лятна нощ“ – единственият мюзикъл в света по едноименната творба на Шекспир, написан специално за Варненската детско-юношеска опера от Христо Йоцов по либрето на Костадин Бандутов, който е и режисьор на постановката. Дирижира Ганчо Ганчев.

Любовта като калейдоскоп от витални, романтични и забавни истории интерпретира балетът „Дон Кихот“ от Минкус, хореографска редакция на з.а. на Русия Сергей Бобров. В спектакъла на 24 февруари ще танцуват балетната прима Марта Петкова – КИТРИ и премиер солистът на Софийската опера и балет Никола Хаджитанев – БАЗИЛ.

 

На 26 февруари ще се сблъскаме с драматизма в любовта в „Дон Карлос“ от Верди. Под диригентската палка на Мартин Пантелеев и режисурата на Кузман Попов ще покажат своето вокално и артистично майсторство Деян Вачков, Валерий Георгиев, Габриела Георгиева, Даниела Дякова и Пламен Димитров.

 

За почитателите на високия симфонизъм от Операта са предвидили ексклузивни концерти. Марио Хосен, българският Паганини, ще аплодираме на 7 февруари с Шотландска фантазия за цигулка и оркестър от Брух. Поради големия интерес към двамата братя, изключителните маестро Мартин Пантелеев и цигуларя Веско Пантелеев Ешкенази, техният концерт ще има две издания – на 20 и 21 февруари. А в концерта на 28 февруари ще посрещнем именити творци от Италия, които гостуват за пръв път в България. Маестро Витторио Паризи и солистите Массимо Макри – виолончело и Амадео Салвато – пиано са подготвили интересна програма с Хайдн – Концерт за виолончело и оркестър в до мажор; Ф. Шопен – Концерт за пиано и оркестър №1 и др.

 

 

Международният балетен конкурс във Варна е отменен

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback