IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
15:42 | 2 февруари 2020
Обновен: 13:27 | 15 септември 2024

Отново отбелязаха Петльовден в село Кривини (СНИМКИ)

На чаша вино и народно веселие – на гости в Деня на мъжките рожби

По материала работи: Борис Проданов
Отново отбелязаха Петльовден в село Кривини (СНИМКИ)

Село Кривини, Варненска област, вече го знаем като пазител на традицията ритуално да се коли петел на 2 февруари. За здраве на мъжките рожби. Селцето наброява 30-ина жители. С пословична страст и желание обаче на всеки втори ден от Малък Сечко кривинчани обличат народните си носии и влагат цялото си старание да превърнат Петльовден в празник. С питки, баници, сладкиши, хора на мeгдана и песни, с винце и настроение.

Според предание отпреди 300 години Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък през турско време – кръвния, вземането на малки момчета. На обредната трапеза трябва да има петел, сварен цял или сготвен с булгур на яхния.

Зелникът се прави от булгур и сирене. За пиене се подготвя подсладено греяно вино, подправено с парлив и черен пипер. Правят се кравайчета, тиганици, пресни питки, петел с ориз, петел с кисело зеле, петел с каша.

Съобразено с народните поверия е менюто във всеки дом и в с. Кривини. Но истински ценното и различното, което отличава тези симпатични хора, е, че те пазят пищността на традиция, дошла през вековете до нас и предавана със силата на живата реч.

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна