Варна 22°
fallback
Култура
11:03 | 27 ноември 2019
Обновен: 17:27 | 24 септември 2024

Симфоничен концерт в памет на Маестро Михаил Ангелов ще има утре

28 ноември, 19.00 ч., Основна сцена на Операта

По материала работи: Слав Велев

Варненските ценители на класическата музика ще си припомнят делото на Маестро Михаил Ангелов със симфоничен концерт утре, 28 ноември от 19.00 ч. на Основна сцена на Операта. Диригент Дориян Тодоров, ученик на Маестро Ангелов . Солисти: Людмил Ангелов – пиано и Ина Кънчева - сопран. Оркестър на Държавна опера Варна. В програмата: Чайковски - Славянски марш, Моцарт - Концертна ария “Ch’io mi scordi di te", Росини - "Арпа джентил" из операта “Пътуване до Реймс“, Чайковски - Писмото на Татяна из операта "Евгений Онегин", Шопен - Вариации оп. 2, Чайковски – „Ромео и Жулиета“.

 

Михаил Ангелов (1932-2017) е от плеядата големи български диригенти с изключителен принос за развитието на българската музикална култура. Той е един от основателите на оркестъра "Софийски солисти". Бил е директор и главен диригент на оперните театри в Русе, Пловдив, Бургас и Благоевград. В периода 1961-1991 е назначен последователно за диригент, заместник-главен диригент, главен диригент и директор на Софийската опера. От 2005 е главен диригент на Националния музикален театър "Стефан Македонски". Ученици на Михаил Ангелов са известни изпълнители като Гена Димитрова, Нели Божкова, Валери Попова, Александрина Пендачанска, Стоян Попов, Иван Консулов, Бойко Цветанов и Цветан Михайлов. Репертоарът на Маестро Ангелов съдържа 39 произведения, 17 от които той поставя за първи път на българска сцена. За своите 55 години творческа дейност Михаил Ангелов има повече от 2500 участия, които включват оперни и балетни заглавия, хорови и симфонични концерти, ораториални творби. Носител е на орден "Кирил и Методий" I степен и на всички високи отличия в областта на културата в България.

 

ДОРИЯН ТОДОРОВ е българо-британски диригент, един от последните ученици на Маестро Михаил Ангелов. Роден в Лондон, свири на пиано от 9-годишна възраст, завършва със стипендия Музикалното училище „Йехуди Менухин“ при проф. Рут Най и с отличие Музикалното и драматично училище в Гилдхол при професорите Чарлз Оуен и Катя Апекишева. По време на обучението си в Гилдхол, се насочва към професията на диригента, която изучава с утвърдени диригенти и педагози като Михаил Ангелов, Тимоти Редмънд, Родолфо Саглимбени, Леонид Грин. През 2014 г. е избран от Кристиян Ярви за негов асистент с оркестъра Baltic Sea Philharmonic в Германия, като съвместната им работа продължава с оркестри като Лондонския симфоничен оркестър, Радиооркестъра на Лайпциг, Концертния оркестър на BBC и Националния младежки оркестър на Великобритания.

Незабравимите роли на Стефан Данаилов

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback