Варна 20°
fallback
Култура
13:06 | 30 октомври 2019
Обновен: 19:40 | 24 септември 2024

10% ръст на посетителите в Аладжа манастир

88 000 български и чуждестранни туристи са посетили скалната обител

По материала работи: Слав Велев

88 000 български и чуждестранни туристи са посетили Аладжа манастир през тази година, което с 10% повече в сравнение с предходната, съобщи главният уредник Валери Кинов. Той посочи, че обектът е с най-висок ръст на посещаемост в системата на Регионалния исторически музей – Варна. Това се дължи на факта, че от май до октомври, музеят е отворен от 9 ч. 21 ч., без почивен ден. В дните, обявени за национални празници, по традиция, входът е безплатен.

 

Статистиката показва, че броят на индивидуалните посетители е 80%, останалите са групи, а  съотношението възрастни – деца е съответно 83% към 17%. 76% от посетителите са чужденци, като основната група са полски и румънски туристи. И през тази година са реализирани вечерните представления на аудиовизуалния спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“, посетени от 6 189 души, от които 90% са чужденци, основно германци.

 

В ход е разработване на проектно предложение по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“, по оперативна програма „Региони в растеж“. Той предвижда реставрация, консервация и социализация на археологическия обект. Предстои основен ремонт и реконструкция на посетителския център, обновяване на изложбените зали и създаване на нова експозиция и обновяване на осветлението в комплекса и създаване на нов аудиовизуален спектакъл.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback