Варна 18°
fallback
Култура
14:17 | 1 октомври 2019
Обновен: 21:30 | 24 септември 2024

С богата програма Музеят на Възраждането ще отбележи 60-годишнина

Мобилна изложба и представяне на редки експонати допълват празника

По материала работи: Слав Велев

С богата програма и исторически справки Музеят на Възраждането във Варна ще отбележи своята 60-годишнина. На 3 октомври (четвъртък) в 16.00 часа, в сградата на ще се открие мобилната изложба „Гутенберг и славянският свят“ на Центъра за славяно-византийски проучвания (ЦСВП) „Проф. Иван Дуйчев“ -  СУ „Климент Охридски“. Експозицията ще бъде официално открита от Директора на Центъра, проф. дфн Вася Велинова. Като допълнение в изложбата ще бъдат представени експонати от фонда на Музея на Възраждането, а именно – старопечатни книги, информацията за които ще бъде в таблата на мобилната изложба. Кулминацията на юбилея ще бъде на 4 октомври (петък), когато в зала „Одесос“ на Археологическия музей, ще се открие Националната конференция „Музеят в историята и историята в музея – 60 години Музей на Възраждането, Варна“.

 

Началото:

Инициативата за създаването на Музея на Възраждането е на тогавашния пръв уредник в отдел „Българските земи  ХV- ХIХ в.“ проф. Велко Тонев. С много любов към експонатите и желание да представи историята по интересен и достъпен начин, Велко Тонев подрежда няколко зали на ул. “27-ми юли” N 9,в сградата на първото българско училище във Варна преди Освобождението. Но една от залите остава и до днес една от най-атрактивните в музея – пресъздадената учебна стая с пособията за учене през Възраждането. Това е първата в страната възстановка на стая от взаимното училище и идеята е именно на проф. Велко Тонев, а изпълнението на идейния проект е възложено на М. Гечев. През 2016 г. културната институция намира нов дом и днес се помещава на ул. Л. Заменхоф 21.

 

Фонд и база

Музеят разполага с богат и разнообразен фонд, в който се съхраняват редки и ценни ръкописи, първи издания на важни за българската възрожденска история книги, сред които Рибния буквар, Стематографията на Хр. Жефарович и мн. други. В колекцията са и картини на известни български художници, икони, църковна утвар. Сред атрактивните предмети са лични вещи на български опълченци и възрожденци, а револверната сабя на Х. Димитър е един от експонатите, който най-често участва в изложби извън музея. От 2017 г. музеят се сдоби с още един безценен предмет – едно от бойните знамена на Дж. Гарибалди, под което се сражават и много българи.   Музеят е автор и на много изложби, някои от които и до днес се представят от колеги в други музеи  - например „Сабите на воеводите“, "Гарибалди и българите".

 

Варна отново събира киноманите - започна фестивалът за българско кино "Златна роза"

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback