IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
15:58 | 28 август 2019
Обновен: 23:29 | 22 септември 2024

Изложба акварел на Любен Пашкулски реди галерия "Арт Маркони"

Откриването е на 29 август от 18.30 часа

По материала работи: Слав Велев
Изложба акварел на Любен Пашкулски реди галерия "Арт Маркони"

 „Господи, колко си хубава!” - по заглавието на популярно стихотворение на големия ни поет Христо Фотев се казва изложбата с акварели на Любен Пашкулски, която подготвя галерия "Арт Маркони". Откриването е на 29 август от 18.30 часа.  „Бог е във всеки от нас, в мен, в теб, споделя Любен Пашкулски. Творецът е проводник на Божията воля. Аз бях се отчаял по едно време, че няма да успея с изложбата, нападнаха ме всякакви болежки, но като се замислих…Взех се в ръце и тя взе, че се получи!”. „Срещите с маестрото са специални и изключително зареждащи, споделя галеристката Ваня Маркова. Той е необятна вселена и невероятен дух. Така са големите. Уж аз щях да го ободрявам, а получих толкова хъс, енергия и оптимизъм, че пътят обратно и умората, просто не се усещаха…Превъртах в съзнанието си набързо разгледаните творби. Богата и пъстра галерия от женски образи – любима тема в творчеството на Любен Пашкулски.

 

Уеднаквеният формат подчертава многообразието от състояния и изразителност на характерите. В няколко от картините образите са леко загатнати, почти графично, изпълнени със замах, без задълбаване в детайла, безплътни, но изключително силни като въздействие и вътрешен заряд. Концентрацията на енергията е съсредоточена в погледа, леко плъзване и разливане на сянка към брадичката, устните, или изтегляне към скулите и ТЯ заживява свой живот изразявайки: „Прозрение”, „Недостижимост”, „Решителност”, „Суровост”, „Майчинство”, „Съсредоточеност”…Чета заглавията, акуратно изписани под всяка творба. Неусетно в мен зазвучава плътният, докосващ глас на Джо Кокър и думите на песента, превърнала се в едно от  най-красивите обяснения в любов, като че ли се изписват върху ширналото се през мен небе:

 

Ти си толкова красива…

За мен…

Не виждаш ли…

Ти си всичко, на което се надявах.

Ти си всичко, от което се нуждая.

Ти си толкова красива за мен…

 

Сборна изложба на варненски художници подреди галерия „Графит“ за осми пореден път

Сборна изложба на 30 български художници представя галерия „Ларго“

 

 

Коментари

Новини Варна