IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
08:42 | 26 август 2019
Обновен: 15:32 | 18 септември 2024

Кремена Димитрова: От 5 до 20 октомври светът ще бъде кино и книги

Във Варна има много добра атмосфера за правене на изкуство, логично е градът да е един от домакините на фестивала Сinelibri във всичките му пет издания до сега, коментира Кремена Димитрова - директор специални събития на фестивала

По материала работи: Пламен Янков
Кремена Димитрова: От 5 до 20 октомври светът ще бъде кино и книги

 

Кремена Димитрова е директор комуникации и специални събития на кино-литературния фестивал Сinelibri. Петото издание на проявата ще е от 5 до 20 октомври. Фестивалният и конгресен център във Варна ще е една от сцените на събитието.

 

- Г-жо Димитрова, какви са акцентите в програмата на тазгодишното издание на фестивала Сinelibri?

- Тази година имаме малък юбилей  - 5 години от създаването на фестивала Сinelibri. Поради тази причина мотото е „Петото измерение“. Искаме да поканим всички жители и гости на Варна, всички любители на киното и литературата да влязат с нас в петото измерение, на крилете на хубавите филми и книги.  Настоящото издание ще премине под знака на няколко много важни годишнини. Ще започна с най-значимата от тях – 500 години от смъртта на великия гений Леонардо. Другата голяма годишнина, която отбелязваме е 250 години от рождението на знаменития немски изследовател и природонаучник Александър фон Хумболт. В програмата на фестивала сме включили филми и книги, свързани с тези годишнини. Ще отбележим също годишнината на Борхес, както и Стенли Кубрик с култовия филм „Космическа одисея“ във връзка с 50 години от стъпването на човека на Луната. С програмата, която сме подготвили, ние засвидетелстваме уважението си към големите авторитети, оставили своя следа в киното и в литературата. В тазгодишното издание на Сinelibri сме предвидили  над 500 прожекции на повече от 50 филма. Те ще се осъществят в 10 града, в много зали, от 5 до 20 октомври светът ще бъде кино и книги…

 

ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА CINELIBRI ще се проведе София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора.

 

 

- Нека да разкажем малко повече за концепцията на фестивала, в която ръка за ръка вървят кино и книги.

- Тайната на хубавото кино е добрата история и съм сигурна, че нито един специалист или любител няма да оспори твърдението ми. Добрите истории се разказват в книгите, което означава, че киното и литературата са свързани по един прекрасен начин. Майсторите на добри истории дават „храна“ за хубавото кино. Затова сме посветили фестивала на екранизациите по книги, но в селекцията влизат и документални, биографични филми. Страхувам се, че не мога да издам още от програмата, но наистина селекцията е низ от перли, така че със сигурност ще има с какво да ви изкушим и този път. За първи път организираме международен уъркшоп за адаптиран сценарий. Поканили сме най-добрите в тази област, които ще научат семинаристите на това как се прави сценарий по литературно произведение. Наши гости ще бъдат д-р Линда Сийгър, тя е скрипт доктор – една много рядка професия, но много полезна за хората, които се учат да пишат сценарии, и Джулиан Фрийдман. От българска страна ментор в този уъркшоп ще бъде Димитър Коцев – Шошо.

 

- Акцентът върху литературната основа на киното, това ли е, което отличава вашия фестивал от останалите кинофестивали?

- Да и аз много се радвам, че това е фестивал, който има много ясен фокус, а той ни дава възможност да избираме наистина едни от най-добрите филми, които са излезли през последните 2-3 години. Фестивалът показва ексклузивно нови заглавия, така че хората наистина да видят нещо, което е различно и ново и което нямат възможност да видят никъде другаде. Оказа се, че фестивал като този, който създадохме преди пет години, няма никъде по света, т.е. в това отношение ние сме пионери. Сinelibri е първият в света кино-литературен фестивал, който е посветен на добрите екранизации, на добрите истории от литературата и начина, по който те оживяват в киното.

 

- Как дойде идеята за него?

- Поводът беше 25-годишнината на издателство „Колибри“. Тогава се чудехме по какъв атрактивен начин да я отбележим като покажем колко важна е литературата в исторически план. Решихме да разкрием как литературата живее в другите изкуства. Затова направихме голяма фотографска изложба, издадохме албум, записахме музикално парче, показахме театрални представления, а за да покажем как литературата живее в киното направихме първото издание на фестивала Сinelibri. Програмата му беше доста по-скромна от настоящата и включваше само 14 филма. Показахме „Закуска в Тифани“ на Труман Капоти, направихме един много приятен пърформънс – облякохме 20 момичета като Одри Хепбърн и когато те излязоха на сцената беше изключително впечатляващо. Тогава си дадохме сметка колко силно хората са зажаднели за качествено кино, кино, което разказва истории и то истории, които са вечни, а историите в книгите са вечни. Видяхме, че в това има бъдеще и продължихме… Така за пет години от 14 филми в програмата на фестивала, достигнахме до 50. Той е в световната карта на кинофестивалите. Не случайно има конкурсна програма, каним международно жури. Миналата година специален гост на фестивала беше Иън Макюън – знаменитият британски писател, на когото беше връчена голямата награда за принос в областта на екранизациите. Той получи и почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет и аз изключително много се радвам, че ние продължаваме да поддържаме с него много добри отношения. Съвсем наскоро излезе и последната му книга, която миналата година той анонсира – „Машини като мен“. Изключителен шедьовър, който горещо препоръчвам…

 

ЗНАМЕНИТИЯТ БРИТАНСКИ ПИСАТЕЛ ИЪН МАКЮЪН получава голямата награда принос в областта на екранизациите през миналата година.

 

 

- Нека да припомним на зрителите колко важен е сценарият в киното и не се ли залага напоследък повече на визуалните ефекти във филмите?

- Киното има различни тенденции, в които се развива и слава Богу едната от тях е свързана със способността да се разказват истории. Ако трябва да използвам някаква метафора, сценарият е като основите на една къща. Ако нямаш здрави основи, къщата ще се срути, т.е. само на ефекти не може да се разчита. Дори и да има много ефекти, ако нямаш история в дъното на тези ефекти, филмът просто ще се разпадне, ще изпуснеш вниманието на зрителя, защото само с ефекти не можеш да го държиш два часа, трябва нещо да му кажеш, нещо да му разкажеш. Същото важи и за хубавите книги – ако нямаш хубава история, как ще накараш човека да стигне до края на книгата, няма начин. Така че нека да се държим за здравите основи и така да правим хубаво кино.

 

- Защо избрахте Варна като един от градовете, който ще приеме фестивала?

- Мисля че отговорът е ясен… Варна е един от центровете на културата в България, морската столица на родината ни. Тук има много добра атмосфера за всякакъв вид изкуство, освен това има традиции в кинофестивалите и в правенето на кино, така че това е едно естествено място на фестивала. Изключително много се радвам, че и част от нашите гости също успяват да дойдат до тук да се срещнат с варненската публика. Тази година сме поканили Герард Конли, това е един млад американски автор. Той ще дойде, за да представи филма по негова книга Boy Erased. Един филм с участието на Ръсел Кроу и Никол Кидман по книга, която издателство „Колибри“ предстои да издаде специално за фестивала. Филм с изключително съвременна и много емоционална тематика, който разказва за съдбата на едно хомосексуално момче. Правим този филм и проекта за гостуването на Герард Конли съвместно с организацията „Сингъл степ“, която се бори за правата на хомосексуалните в България. Мисля, че това е един много важен лъч на фестивала, който ще достигне и до Варна и каня всички, които проявяват интерес към тази книга и този филм, както и да видят Герард на живо, да заповядат във Фестивалния и конгресен център на 7 октомври.

 

ГЕРАРД КОНЛИ (В СРЕДАТА) ще гостува във ФКЦ-Варна на 7 октомври, за прожекцията на филма Boy Erased

 

 

- А каква част от програмата на фестивала ще бъде осъществена тук, във Варна?

- Почти цялата… Това е градът, в който показваме най-голяма част от селекцията на фестивала. Програмата във Варна почти дублира програмата в София, така че нищо няма да бъде спестено на варненската публика.

ЕКИПЪТ НА ФЕСТИВАЛА всяка година подготвя специални изненади за публиката си.

 

 

- Пет години е един добър юбилей, какво си пожелавате оттук нататък?

- Да станем столетници… И да имаме много и качествена публика.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна