IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
12:59 | 20 август 2019
Обновен: 12:18 | 16 септември 2024

Уникална изложба събра експонати от три века (СНИМКИ)

Експозицията е подредена в Парк-музея на бойната дружба „Владислав Варненчик“

По материала работи: Пламен Янков
Уникална изложба събра експонати от три века (СНИМКИ)

Славея Сурчева (вляво) и шефът на музея Марин Костов (до нея) обясниха на официалните гости подробности за експозицията.


Може да видите предтечата на SMS-ите. Да, това са просто черупки от орехи, но всъщност по тях са се изпращали много важни съобщения от роднини на затворници във Велико Търново.
 

„Те са ги разчупвали на две, вадели са съдържанието, след което са поставяли съобщението вътре в орехите след което ги залепвали с тесто. Един от затворниците именно по този начин е научил, че ще става баща“, обясни Славея Сурчева от Националния военноисторически музей.
 

По време на Първата световна война български войници откриват кукумявка, кацнала на жилищна постройка. Виждат много любопитна бележка, закачена за птицата.
 

„На бележката на развален френски език пише, че голямата  офанзива ще започне на 30 май 1918 г. и така всъщност кукумявката, която в България се смята за предвестник на смъртта всъщност предупреждава българските войници, че пет дни по-късно, те ще бъдат нападнати от французите“, разкрива още историкът.
 

Това са част от експонатите в изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ на Националния военноисторически музей. Експозицията е подредена в Парк-музея на бойната дружба „Владислав Варненчик“.
 

За първи път пред публика е представена походната тоалетна на княз Александър I Батенберг. Експонатите са девет, а в няколко пана са разказани много любопитни и разнообразни истории. На откриването присъстваха кметът на район „Вл. Варненчик“ Николай Костадинов, зам.-кметът Коста Базитов, както и командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Експозицията може да се разгледа до 8 септември.
 

Александър Йорданов
 

Снимки: Пламен Гутинов
 

 

Първите кратки съобщения не са били електронни, а пренасяни в орехи в затвора във Велико Търново.
 

 

Коментари

Новини Варна