Варна 17°
fallback
Култура
15:55 | 5 август 2019
Обновен: 03:33 | 25 септември 2024

Безплатно графити училище заработи във Варна

Спрей художникът Дамян Николов скъсява пътя към изкуството на уличните артисти

По материала работи: Слав Велев

Може да не ви се вярва, но едно от най-влиятелните улични изкуства са графитите. Не за друго, а защото ангажират вниманието на най-много хора. Графитите носят послания, обогатяват градската среда, а клатят и правителства понякога. През последните години се появяват все повече рисунки по обществени, частни и дори изоставени сгради, трафопостове, вагони, каравани и коли. Организират се фестивали и състезания, а най-добрите започват да обучават начинаещите. Във Варна също заработи безплатно графити училище. Намира се в мазето на магазин на улица „Стефан Стамболов“ 2 и всеки желаещ е добре дошъл, разказва създателят му Дамян Николов. Пространството позволява да се съберат десетина артисти, които обсъждат различните стилове на рисуване. Целта е всеки да получи повече информация за изкуството и същността на графитите. За създателя е важно учениците да се научат да скицират, да преценяват добрия проект, преди да изложат работата си на големи площадни пространства.

 

„Занимавам се от 10-на години с рисуване. В последните две години рисувам постоянно. От около половин  година функционира училището. Събираме се по веднъж, а понякога и по два пъти седмично. В началото започнахме с уроци от по един час, но сега се занимаваме по 3-4 часа, правим уъркшопи, събираме се, общуваме. Групата е от около 20 души. Почти всяка седмица има нови попълнения, разбира се има и хора, които се отказват и преценяват, че това изкуство не е за тях. Имаме от 7 до 27 годишни участници. Има 7 годишни, които рисуват по-добре от младежи на по 20. От предния път обсъждаме каква идея ни харесва, какво искаме да нарисуваме. Дали ще е калиграфия или уроци по портрети, графити, графити-букви или презентация откъде идват графитите и как се е създало това изкуство, това решаваме предварително. Школата е от типа на килийните училища и всеки, който се е знаещ и подготвен в нещо, обяснява на другите. Ако някой иска да научи нещо, може да дойде. Курсът е безплатен. Всички желаещ може да се запише с две имена и телефон. По-малките деца се отказват сами, в порядъка на един урок преценяваме дали е удачно да останат“, разказва още Дамян.

 

По негови думи, материалите са постна акрилна боя под налягане, която не е токсична. „Опасни са обаче фините прахови частици, които са във въздуха. Те са лепкави, и все още неизсъхнали, полепват по дробовете. Желателно е който ползва спрейовете, да ползва кърпа или поне аерозолна маска с активен въглен“.

 

Как се ражда идеята за това училище?

 

„Аз, както и всички останали графити артисти когато стартират, започнах от улицата. Реших да направя това училище, защото идеята ми беше да прекъсна това дълго лутане по улиците, драсканици и безсмислено мазане, инвестицията на енергия, време и пари, докато се стигне до нещо качествено. Искам да помогна на артистите да осмислят дали искат да рисуват или не и ако искат, да се насочат правилно. Като малък, аз много исках да създам място, където хората да си комуникират, да обсъждат проекти, идеи, да създават общи рисунки. Затова го създавам. В началото една верига магазини реши да ни помогне с материали за рисуване, маси, столове и инициативи. После се включиха с помощ и други.

 

Към днешна дата, безплатното графити училище работи освен в своето пространство и по изнесени „сцени“. На открито учениците показват наученото и демонстрират умения и талант.

Ели Маринова

Снимки авторът

Ползвани са и кадри от страницата на училището Kemsa.rt

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback