IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
14:54 | 5 август 2019
Обновен: 18:17 | 29 август 2024

Живопис на Христо Йотов и скулптура на Григор Мицев представя галерия Le Papillon

"Имагинерни изрази" е името на експозицията

По материала работи: Слав Велев
Живопис на Христо Йотов и скулптура на Григор Мицев представя галерия Le Papillon

Арт галерия „Папийон“ подготвя необикновен спектакъл, насочен към две основни човешки сетива с изложбата „Имагинерни изрази“ от 8-ми август до 4-ти септември. Героите са двама автори, обичащи сюрреалния подход, с изключително богато въображение, драматургичен талант и фина естетика - Христо Йотов – обичан от много колекционери и почитатели от няколко континента и Григор Мицев – утвърден и признат скулптор в и извън пределите на България. Завладяващите сюжети на двамата автора са с обща посока на изразност, но в различни жанрове. И двамата са с елегантно чувство за хумор и завладяващи философски разкази с разпознаваема стилистика, всеки майстор в своята форма на творчество, и двамата - очаквани от колекционери и ценителите на съвременното изкуство.

 

Безкрайното въображение, творческа смелост и дързост, както и закодираният подтекст, прикрит в привидно разпознаваеми фигури и форми, е това, което обединява двамата автори в първа им съвместна изява, организирана от арт галерия Le Papillon. И ако картините на Йотов ни потапят, дори магнетично привличат в имагинерното поле на прозорливата мисъл на художника, то скулптурите на Мицев ни завладяват с перфектния баланс на модерно и класическо, на реалистична форма в неочаквана композиция. И при двамата автори героите са носители на имагинерни изрази, някои прикрити зад маски, други изразяващи чисти откровени силни емоции, но всички са активни участници в спектакъла на живота, където всеки от нас може да открие себе си.

Григор Мицев e скулптор с отношение и усет към съвременния израз и тенденции в скулптурата, но със силно отличителен почерк, чувство за хумор и философски подтекст. За тази изложба подготвя 6 скулптури, с нови сюжети и търсения за автора, но категорично грабващи вниманието и мисълта на зрителя. Целият цикъл е изпълнен в бронз, тониран в съвременни патини и успешно комбиниран, следвайки тенденцията на автора в последните години с устойчива на времето смола. Това прави скулптурите му с изключително съвременно звучене, но белязани от майсторското умение в извайване на формите на добрия скулптор. Фигурите от тази изложба са в по-голям мащаб от тези, които сме представяли до сега и разкриват вълненията на Човекът в решаването на проблеми в широк спектър: от „Преодоляване на гравитацията в домашни условия“ до философски размисли по време на „Разходка с Mr. Rene Magritte“ и задълбочени парадоксално-мисловни експерименти като „Котките на Шрьодингер".

 

Експозицията включва най-новите творби и на двамата автори – колекция от 13 майсторски изпълнени живописни платна на Христо Йотов и 6 бронзови скулптури на Григор Мицев и може да бъде видяна в изложбения салон на галерията на ул. Драгоман №12 от 8-ми август до 4-ти септември 2019 г.

 

„Огледални съзнания“ се казва поетичният сборник на двама поети бунтари

 

Коментари

Новини Варна