Варна 16°
fallback
Култура
11:30 | 24 юли 2019
Обновен: 05:41 | 25 септември 2024

Изложба на Ан дьо Клобер Христофоров представя галерия “Графит”

„Цветовете на лятото“ ще видим от четвъртък

По материала работи: Слав Велев

„Цветовете на лятото“ се казва изложбата на Ан дьо Клобер Христофоров, която подрежда галерия “Графит” във Варна. Откриването е на 25 юли (четвъртък) от 18:30 часа. Ан дьо Колбер Христофоров е известна френска художничка, която вижда света по магически начин и го претворява с ярки цветове в картини и гоблени. Родена е в Люк, Прованс, Южна Франция през 1936 г. и е потомка на  Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи XIV. Живее и работи в Париж. Участвала е в самостоятелни и групови изложби във Франция, САЩ, Южна Корея, Германия, Италия, Финландия, Белгия, Того, Габон, Русия, Япония, Албания, Бразилия. Носителка е на много награди, между които:

 

1989 – златен медал от Международния салон в Рим; 1990 – награда на фондация Бернхайм, Париж; 1993 – Ротари Клуб, Международно дружество в Париж; 1993 – Сребърен медал – Международно дружество, Париж; 1995 – Почетен медал, Дружество за подпомагане на изкуствата, 1996 – Награда на Международната изложба в Брюж; 2000 – Награда на Международната преса, Париж; 2006 – Награда за стенописи, Национално общество за изящни изкуства, Париж.

 

Творчеството й е наситено със завладяващ колорит, носи светлината на Прованс и топлината и ритъма на българските традиции. Тя е влюбена в природата и хората на България и нейните картини очароват с неочаквани композиции и декоративни цветни хармонии. Омъжена е за българина проф. Боян Христофоров – един от известните специалисти по вътрешни болести и гастроентерология във Франция. Домът им в Париж вече 30-сет години приютява безплатно студенти от цял свят, много от които българи.

 

Изпълнители от Европа и Америка гостуват на джаз фестивала “Варненско лято“

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback