IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
12:48 | 28 юни 2019
Обновен: 07:08 | 4 септември 2024

Пианистът Адриан Йотикер - с концерт на ММФ „Варненско лято“

Пианистът ще изпълни романтична програма от шедьоври на Шуберт и Равел

По материала работи: Слав Велев
Пианистът Адриан Йотикер - с концерт на ММФ „Варненско лято“

Швейцарският пианист Адриан Йотикер ще изнесе концерт в неделя – 30-ти юни, от 11 ч., в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, като част от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Пианистът ще изпълни романтична програма от шедьоври на Шуберт и Равел - Клавирни пиеси  D 946 и Дванадесет лендлера D 790 от Шуберт, и „Благородни и сантиментални валсове”, „Гаспар на нощта“ от Морис Равел.

 

 

Адриан Йотикер е лауреат на престижните клавирни международни конкурси в Кьолн, в Дъблин, в конкурса Клара Хаскил, има и първа награда на ARD, Мюнхен. Той е концертирал с едни от водещите световни оркестри, сред които оркестърът на Staatskapelle, Дрезден, оркестърът Тонхале, Цюрих, и симфоничният оркестър на Баварското радио. След успешно турне в Европа със Симфоничния оркестър на Мелбърн той е поканен двукратно в Австралия и свири с големите оркестри на континента. Изпълнява всички концерти за пиано от Бела Барток със Симфоничния оркестър на Мюлуз под палката на Даниел Клайнер. В камерната музика си партнира с Хомеро Франчес, Едуард Брунер, Марио Хосен, с квартетите „Ариа“, „Амати“ и „Кармина“, с музиканти от Берлинската филхармония и много други водещи артисти. Адриан Йотикер е професор по пиано в Университета по музика в Мюнхен и в Музикалната академия на Базел, Швейцария, и продължава да бъде концертиращ артист по световните подиуми. Той е отличен с наградата за принос към културата на родния си град за основаването на Фестивала за камерна музика на Санкт Гален.

 

 

ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия - Регионалния исторически музей, зала Аула на Икономическия университет, ФКЦ и др.

Коментари

Новини Варна