IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
11:58 | 4 юни 2019
Обновен: 21:51 | 29 август 2024

Концерт на Иво Димчев в МТФ „Варненско лято“ днес

Вижте предстоящите акценти в програмата и за 5 юни

По материала работи: Слав Велев
Концерт на Иво Димчев в МТФ „Варненско лято“ днес

Като част от програма Шоукейс на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ тази вечер в Археологическия музей от 21:30 ч. варненци и гостите на фестивала ще преживеят концерт на Иво Димчев. Нови песни, нови аранжименти с  Димитър Горчаков (пиано), Васил Хаджигрудев (бас). Иво Димчев се завръща във Варна с нов концерт с песни, създадени през цялата му кариера като хореограф и изпълнител, както и от новия му музикален репертоар.

 

Иво Димчев е пърформанс артист, който използва в авторските си представления  актьорска игра, хореография, музика, пеене, но най-вече метаморфозите на своето тяло като манифест на сценична свобода. Всички тези изразни средства допринасят за изключителното богатство на неговото сценично присъствие и въздействие. От няколко години Иво Димчев се изявява активно със самостоятелни музикални концерти на авторските му песни. Изпълненията му са белязани от интензивна емоционалност и множество техники и обитават широкия спектър между автобиография и фикция, реалност и сюрреализъм. Издава музикалния албум “Sculptures”, предизвика сензация с участието си в британското музикално тв шоу “X Factor”, а най-новият му международен ангажимент е концерт в легендарния “Hotel Café” в Холивуд, където са се изявявали големите музикални звезди. Спиращият дъха глас на Иво Димчев създава усещане за дълбоко музикално преживяване.

Като част от програмата „Ноев ковчег“ Театрална работилница „Сфумато“ представя на 5 юни от 20:30 ч. спектакъла „Луда трева“ по текстове на Йордан Радичков. Мястото е Сцена филиал. Театрална работилница „Сфумато“ отбелязва 90-годишния юбилей от рождението на един от най-значимите и оригинални български автори от втората половина на 20. век,  Йордан Радичков, със специална програма, посветена на негови творби. Те черпят от необичайния му свят, в който странстват образи и мотиви от българския фолклор, традиционни вярвания и социални типажи, като свидетелство за един отиващ си свят. С изключителна живост и богата театрална игра актьорите в „Луда трева“ пресъздават на сцената герои от различни разкази на Радичков, сякаш за да ги съберат и качат в един Ноев ковчег. С тях всъщност спектакълът се стреми да припомни за живата връзка с природното и магичното и да ги защити като непреходна ценност.

Със субтитри на английски език.

 

Също на 5 юни от 18:00 ч. в програма Шоукейс в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” ще се играе „Животът е сън“ на театър „Зонг“.

 

В мутирала, радиоактивна реалност се ражда едно същество и бива изоставено само. Но какво е то – затворник, принц? Кое превръща човека в чудовище, как мутира човешкото в човека? Младият театрален режисьор Дина Маркова поставя прочутата барокова пиеса на Калдерон като антиутопична, гротескова и подобна на комикс театрална приказка, която се откроява с пластичността и енергията на актьорската игра и с креативната визуална среда. „Животът е сън“ е първият проект на Театър „Зонг“, който тя създава заедно с актьора Боян Арсов, и се превръща в най-успешния театрален дебют на сезона.

Награда „Икар“ 2019 за дебют (Дина Маркова) и за водеща мъжка роля (Боян Арсов)

Със субтитри на английски език.

 

Започва Фестивалът на червенокръстките и здравни филми

20 чуждестранни творци от 13 страни идват за МТФ „Варненско лято“

500 танцьори премериха сили в национален конкурс във Варна

Коментари

Новини Варна