IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
15:29 | 30 май 2019
Обновен: 20:46 | 20 септември 2024

Напредва строежът на тръстиковата лодка за експедицията АБОРА IV

До две седмици се чака материалът за корпуса (СНИМКИ)

По материала работи: Борис Проданов
ТРЪСТИКОВАТА ЛОДКА, КОЯТО ТРЯБВА ДА ДОКАЖЕ връзките между Варна и Египет, се строи на брега на Белославското езеро. Снимка ФЕЙСБУК

На информационна среща в Белослав, посветена на международната изследователска експедиция АБОРА IV беше съобщено, че напредва строежът на тръстиковия кораб, с който предстои изследване на морските контакти между цивилизациите от Средиземноморието и Черноморския басейн през праисторическата епоха.

 

Килът беше положен в началото на май именно на брега на Белославското езеро. Технологията на направа на лодката е взаимствана от древни времена, индианци ще помагат за завършването й. Материалите идват по вода от Боливия, като тръстиката за корпуса се чака в следващите 2 седмици. Корабчето трябва да е готово в началото на юли. Корпусът ще бъде 14 м дълъг, широк 4 м и висок 2 м.

Ръководител на експедицията е д-р Доменик Гьорлитц. За 3 месеца трябва да се преодолеят към 3000 км по маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, използван в древни времена. За основа на експедицията служат сведения на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие. По експериментален път ще бъде доказано, че тези контакти са съществували още от времето на каменно-медната епоха, в района на днешна Варна.

„Имало е размяна на стоки, търговия. Намерени са гривни във Варненския халколитен некропол, направени от черупки на миди, с местообитание единствено в Средиземно море”, посочва варненецът в екипажа Теодор Роков, който се надява плаването да стигне до Крит или Кипър.

Екипажът от 12 души включва 5 жени, а два екипа ще се сменят на 4 ч. Всички съвременни стандарти на морска безопасност ще бъдат спазени.

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: Доказват варненска следа в строежа на египетските пирамиди (СНИМКИ+ВИДЕО)

Коментари

Новини Варна