IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
12:43 | 29 май 2019
Обновен: 18:33 | 29 август 2024

Захари Карабашлиев: Книгата няма да пребори компютъра, а не е и нужно

Писателят гостува на „Варна лит“ 2019 и се срещна с ученици от своята гимназия

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

С интересна и човешка среща започна тазгодишното издание на фестивала Варна лит. Платформата обединява писатели, журналисти, художници, артисти, актьори и учители. През първия ден от общо четирите фестивални дни писателят Захари Карабашлиев посети училището, в което е прекарал гимназиалните си години – Професионална техническа гимназия и поговори с нейните възпитаници за силата на думите. „Кое е по-различното в тазгодишния фестивал ли? От една стана става все продуктивен и интересен в училищата, благодарение на учители и директори, сподели писателят. Първоначалното недоверие вече е стопено. Няма нужда постоянно да доказваме колко е важно образованието и културата, колко е важно децата да достигат до автори и до хора, които с радост ще им разкажат, че това, което правят е желано, нужно, интересно. Имаме над 30 автори тази година. След срещите ни, тези деца се стимулират да четат още повече, не само нашите книги. Ние говорим с тях за всякакви книги, за сериали, за филми, за музика. Разбрах кой какво слуша – рап, рок, хип-хоп. Това са много човешки срещи, важни са и за писателите – за да влязат в час“.

 

По думи на Захари Карабашлиев, книгата не може да пребори инвазията на дигиталността. „Не е и нужно. Така, както киното не пребори театъра, а съществуват паралелно. Аз вярвам и виждам, че книгата има ренесанс в последните няколко години. Това се вижда в книжарниците –чрез вдигнати тиражи, а и в книгоиздаването.

 

Писателят прикани варненци да посетят срещите с гостите в новото издание на фестивала. „За първи път тази година имаме награда на името на Димитър Димов – награда за европейски роман. Подкрепата за тези автори, които я спечелят е сериозна. Това е повод българските писатели да се съизмерят с европейските си колеги. От друга страна е повод европейски автори да дойдат във Варна. Който веднъж е дошъл тук, е поискал да се връща отново и отново. Аз не знам защо му е на един човек, който живее във Варна, да поиска да живее другаде по света. Тук има всичко, за да си щастлив. Заплатите ли са ниски? Е, значи само това е останало да се поправи. Миналогодишният американски гост Даниел Малори стана невероятен посланик на Варна. В Ню Йорк той писа за нашия морски град и фестивал. Книгата му се купи от „20 century fox“ и в момента се снима филм по нея.

 

Също Стефан Пастис, който дойде миналата година се превърна в посланик на Варна навън. Дисни откупиха книгата му „Тими провала“ и скоро ще се появи на киноекрана. Тази година гостува Дмитрий Глуховски– голям руски автор от световна величина. Предстои да излезе голям филм по негов роман. С него ще говорим по темата политиката среща литературата. Това е граждански ангажиран човек, който говори увлекателно за Русия, за Путин, за незаконността, за обвързаността. В един момент имаш чувството, че говори за България. Моите „18% сиво“ също се снимат на филм.

 

Научих от учениците нещо интересно – те са много по-наясно какво искат от живота, отколкото аз съм бил на тяхната възраст. Повечето споделят, че искат да останат да живеят във Варна. Някои искат да продължат образованието си в същата област, в която се обучават сега – например компютърна графика и дизайн. Други ще изберат друго поприще“, допълни Захари Карабашлиев.

 

По време на срещата малка част от учениците признаха, че четат истинска, хартиена книга.

 

В посещението на класните стаи на фестивала ще се включат още номинираните за Европейска литературна награда „Димитър Димов”, както и останалите гости на „Варна Лит“  2019 г.

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

С творческа работилничка читалище се включва във „Варна Лит“

Коментари

Новини Варна