Варна 24°
fallback
Култура
14:12 | 28 май 2019
Обновен: 11:31 | 25 септември 2024

С творческа работилничка читалище се включва във „Варна Лит“

Фестивалът започва на 29 май, какви са акцентите

По материала работи: Слав Велев

Народно читалище „Просвета 1927“ във Варна ще се включи в литературния фестивал „Варна Лит“ с творческа работилничка за деца.Мотото ѝ е „Нарисувай ми история“ с Виктория Роянова, като децата ще рисуват очарователната героиня Вики от поредицата книжки за кученцето Джак и котката Ема“. По време на събитието децата ще имат възможност да чуят от Виктория Роянова част от историите, описани в поредицата за деца. След това тя ще им покаже как да направят сами триизмерна версия от хартия на героят кученцето Джак, която да вземат със себе си вкъщи. Събитието ще се състои от 17.00 часа.

 

Утре, 29 май започва тазгодишното издание на платформата, която обединява писатели, журналисти, художници, артисти, актьори и учители. През първия ден от общо четирите фестивални дни от 11:00 ч. на 29 май писателят Захари Карабашлиев ще посети училището, в което е прекарал гимназиалните си години – Професионална техническа гимназия – и ще поговори с нейните възпитаници за силата на думите. Събитието ще бъде достъпно за медии от 10:40 ч. за кратка пресконференция. В посещението на класните стаи ще се включат още номинираните за Европейска литературна награда „Димитър Димов”, както и останалите гости на „Варна Лит“  2019 г.

 

 

По повод старта на международния литературен фестивал ДЮТ „Златно ключе” ще изненада всички участници с театрална вечер „Съвременна българска проза”. От 18:30 ч. за първи път в историята на фестивала ще бъде връчена първата Връчването на Европейска награда „Димитър Димов” (29 май от 18:30 ч., Градска художествена галерия „Борис Георгиев”). Модератор на събитието ще бъде Бойко Василев, а анонимното до момента жури ще връчи наградата на някого от номинираните – Саулос Шелтянис, Жером Ферари, Добромир Байчев, Дмитрий Глуховски и Тайе Селаси (която за съжаление няма да успее да присъства).

 

 

За музикалното оформление ще се погрижи единственият по рода си в България класически камерен оркестър „Анима“, чийто членове са преподаватели по музика в различни учебни заведения. Входът е свободен.

 

Родители и деца премериха ловкост в спортен празник в ДГ „Теменужка“

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback