Варна 25°
fallback
Култура
12:08 | 6 май 2019
Обновен: 13:20 | 25 септември 2024

Три поредни комедии поднася на варненци Драмата

Вижте афиша на ДТ „Стоян Бъчваров“ на 7,8 и 10 май

По материала работи: Слав Велев

В забързания делник често пропускаме да се усмихнем. А смехът лекува. Особено дълбокият, сърцат смях от душа. Варненският драматичен театър ни предлага в няколко поредни дни да преживеем мъдрият хумор на плеяда творци. Комедията от Рей Куни „Бащи, лъжи и още нещо” ще бъде представена за на варненска сцена тази вечер. Началото е в 19 часа. ДТ „Стоян Бъчваров“ откри своя 97-ми творчески сезон с този спектакъл, чийто режисьор е Костадин Бандутов. За него казват, че открива Рей Куни за българската сцена. В пиесата има много изненади и неочаквани обрати, които държат зрителя в непрекъснато напрежение, разказва режисьорът Костадин Бандутов."Основният проблем в пиесата е изборът между кариера и син", казва Бандутов. Вторият проблем е, че не ние избираме децата си, а те избират нас. Такава е ситуацията и при главния герой. Той научава че има син след 18 години, но в момент, когато има последен шанс за кариера. Така изпада в ситуация на непрекъснати лъжи.

 

=

 

На 8 май, сряда от 19.00 на  Сцена Филиал ще се играе „Монтажът на моя филм“, комедия по романа „Наръчник на оптимиста“ от Матю Куик. Превод Стела Джелепова. Постановка Десислава Шпатова.  „Наръчник на оптимиста” е първият роман на Матю Куик, издаден през 2008 г. Той става международен бестселър и е номиниран за различни награди. „Наръчник на оптимиста“ е история на Пат, разказана в първо лице. След като пребива почти до смърт любовника на съпругата си, Пат прекарва 4 години в психиатрична клиника. Романът разказва завръщането му към живота след този период на лечение на биполярно разстройство. Принуден да заживее отново с родителите си, след като е изгубил съпругата си Ники, работата, къщата и спомените си, той е решен да изгради наново своя живот – „филм, режисиран от Бог“.

 

=

 

На 10 май, петък от 19.00 на сцена Филиал варненци ще преживеят още една комедия –„ПРИЯТЕЛИ?“ Пиесата е от Здрава Каменова и Калин Ангелов. Постановка Николай Кенаров. Участват Валери Вълчев и Константин Соколов. Постановката "Приятели?" е по пиесата "Саймън и Гарфънкъл", с която актрисата и драматург Здрава Каменова и режисьорът Калин Ангелов печелят Националната награда 2016 в драматургичния конкурс „Иван Радоев” - Плевен. Познатият от много общи проекти тандем присъства в репертоара на Варненския драматичен театър с „Гимнастика за бременни”. Сега, с тяхната нова творба младият и талантлив актьор Николай Кенаров прави режисьорския си дебют. В ролите на главните герои Гарфънкъл и Саймън той включва колегите си Валери Вълчев и Константин Соколов. „Саймън и Гарфънкъл” е сред най-популярните дуети през 60-те години на миналия век с няколко награди „Грами”. Приятелството между музикантите започва още от детството, за да ги изведе заедно на върха на славата. В аналогия с този всеизвестен факт, Здрава Каменова и Калин Ангелов изследват потребността от човешка близост в съвременното общество, където всичко се оказва въпрос на поръчка. Но дали наистина може да си купиш приятел?

ЕЛИ МАРИНОВА

Автор на статията:
Слав Велев
1 коментара
fallback
fallback