Варна 25°
fallback
Култура
11:21 | 6 май 2019
Обновен: 13:24 | 25 септември 2024

Людмил Ангелов свири в Деня на Европа във Варна

Симфоничният концерт е с участието на варненските филхармоници, които ще свирят под диригентството на Пьотр Сулковски

По материала работи: Слав Велев

С изискан симфоничен концерт Варна ще отбележи Деня на Европа на 9 май. В него ще аплодираме брилянтния пианист, варненеца Людмил Ангелов. Носител на награди от международните конкурси "Фр. Шопен" (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция), популярно име на петте континента, Людмил Ангелов е признат за един от големите съвременни интерпретатори на Фредерик Шопен. Несъмнено майсторското му изпълнение на Концерт за пиано и оркестър № 1 от Шопен ще бъде истински подарък за ценителите както на Шопен, така и на Людмил Ангелов.

 

В този концерт варненските филхармоници ще свирят под палката на полския диригент Пьотр Сулковски. Концертмайстор е Анна Фурнаджиева. Програмата на концерта включва още Полонез из музиката към филма "Пан Тадеуш", реж. Анджей Вайда, от Войчех Килар и Симфония № 9 "Из новия свят" от Антонин Дворжак.

 

Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършва ДМА "Проф. Панчо Владигеров". Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси "Фр. Шопен" (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

 

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти.

 

Людмил Ангелов е носител на наградата "Аполон Токсофорос" и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 г. е награден от Министерството на културата на Полша с медал "Gloria Artis" за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Бил е артистичен директор на ММФ "Варненско лято". Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас. Канен е за жури на международни конкурси, между които "Фр. Шопен" във Варшава през 2010 и 2015 г.

 

Четете още: Историята на ордена „За храброст“ и неговите кавалери в изложба на Военноморския музей във Варна

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback