IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
15:16 | 1 април 2019
Обновен: 05:35 | 31 август 2024

Aвтентични носии от цяла България показват в Археологическия музей

Изложбата "Червен Великден! Зелен Гергьовден!" се открива на 5 април

По материала работи: Слав Велев
Aвтентични носии от цяла България показват в Археологическия музей

Варненският археологически музей ще бъде домакин на изложбата "Червен Великден! Зелен Гергьовден!". Тя включва две частни колекции от автентични носии, отразяващи традиционното облекло на българите-християни от всички географски области на страната. Носиите са собственост на колекционерите Радослав Радков и Илонка Станкова. В експозицията ще бъдат включени и 12 фотографски пана на Славян Стоянов от изложба, подготвена за "Фестивал на шевицата" съвместно ИМ - Провадия и проекта "История в шевици". Паната представят част от фонда на Етнографския отдел към музея в Провадия и разказват за семантиката в шевичните орнаменти.

 

На откриването, освен експозицията, публиката ще може да види кратко ревю, мултимедийна презентация и демонстрация на ваешко забраждане от село Аврен. Изложбата ще може да бъде посетена през целия месец април до началото на месец май. Организатори на изложбата са проектите "История в шевици", "Виртуален музей на България" на Славян Стоянов и колекционерите Радослав Радков и Илонка Станкова. Официално откриване на изложбата: 5 април от 17.30 ч.в зала "Север" в сградата на Варненския археологически музей.

 

Чело квартет „Растрели“ открива ЕМФ във Варна на 12 април

Коментари

Новини Варна