IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
12:45 | 26 март 2019
Обновен: 18:07 | 23 септември 2024

Живопис на Валентина Чернева и Милен Маринов реди галерия „Ларго“

Откриването на „Попътни вълшебства” е на 28 март

По материала работи: Слав Велев
Живопис на Валентина Чернева и Милен Маринов реди галерия „Ларго“

Изложба  живопис на художниците Валентина Чернева и Милен Маринов подготвя галерия „Ларго“. Откриването е на 28 март  от 18:30 ч. Това е третото участие на Валентина в експозиция в галерията. Милен има почти дузина участия в „Ларго“, като последната му самостоятелна изложба е именно при нас през 2009-та. Съвсем наскоро, през месец януари 2019-та за първи път в „Ларго“ беше представена и тяхната дъщеря Деница, чиито творби участваха в традиционната изложба-конкурс на учениците от НУИ „Добри Христов“, Варна.

 

В настоящата експозиция участват приказни сюрреалистични творби, събрали целия заряд и магия от вътрешното детско Аз на авторите. Обединени в заглавието на изложбата "Попътни вълшебства", картините ни разказват истории за мореплаватели, многолики венециански маски и чисти сини небеса, в които се реят бели пухкави овчици-облачета, пренасящи ни в един свят на фантазии и мечти.

 

“Ако се спрем за миг, огледаме се наоколо и видим всичко, което ни заобикаля, света, в който живеем - това, което съм изобразил в творбите си, ще ни се стори съвсем обикновено и нормално.” - споделя Милен. В платната си той е илюстрирал света, пречупен през неговата призма - през призмата на творец, през тази на мечтател, пътешественик и авантюрист..., но и през призмата на мъжкото си Аз. Още при предишната му изложба в галерия Ларго - „Карнавал“, варненецът наред с пейзажите и портретите, беше донесъл серия творби, посветени на злободневната тогава тематика, свързана с политиката и европейското ни членство. Днес, 10 години по-късно, Милен отново не изневерява на навика си да обрисува и критикува чрез картини злободневните теми на деня. Предизвикан от наболялата в последно време тема за сексуалната идентичност, той провокира зрителите със серия от миниатюри, закачливо-еротични и естетски- предизвикателни.

 

В творбите на Валентина пък откриваме темите за новото начало, за настъпването на пролетта и за нежната природа на деликатното цвете на човечеството - жената. Плет от рози, преплетени в корона от цветове, завършващи с тънки и крехки стебла, извити във формата на телата на Три Грации ще открием в творбата „Усещане за жена”.  Жената- Любовница. Жената- Майка. Жената- Лидер. А в задния план на творбата виждаме една пустош и самота- символ на това, което е мъжът без жената- безплодна, празна, суха и безкрайна пустиня.

Изложбата може да бъде видяна до 17 април.

Коментари

Новини Варна