IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
15:47 | 28 февруари 2019
Обновен: 11:26 | 13 септември 2024

Изложба разказва за живота на Св. Софроний Врачански

Експозицията в Музея на Възраждането е посветена на 3 март

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Музеят на Възраждането - Варна, ще отбележи Деня на Освобождението с изложба, посветена на Св. Софроний Врачански по случай 280-та годишнина от рождението на бележития българин. Експозицията е под надслов "Надеждата за Българската свобода" и може да бъде разгледана до края на март.

 

Сред ценните експонати на изложбата е ръкописът на „Неделник“-а на Софроний Врачански с неговия автопортрет, който се съхранява в Регионалния исторически музей – Шумен, и неговото първо издание от 1806 г. Първата подвързия, която изработва врачанският епископ, е част от фонда на Музея на Възраждането и също ще бъде част от изложбата.  На националния празник 3 март - Ден на Освобождението, Музеят на Възраждането ще е отворен за безплатно посещение на изложбата - от 10.00 ч. до 17.00 ч.

 

Софроний Врачански е роден през 1739 година в Котел в семейството на заможен търговец на добитък със светското име Стойко Владиславов.Учи в килийно училище в родния си град, а през 1762 г. е ръкоположен за свещеник. Среща се с Паисий Хилендарски и прави два преписа на "История славяноболгарская". След Паисий Хилендарски Софроний Врачански е втората ключова фигура на ранното българско Възраждане. Съставя т.нар. Видински сборници (1802), както и ред други с религиозно и нравствено съдържание; поставя началото на новобългарската печатна книга - "Неделник" (1806). Но големият му принос в новобългарската литература е автобиографичната повест "Житие и страдания грешнаго Софрония", публикувана през 1861 във в. "Дунавски лебед" на Г. С. Раковски.

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Ще цензурира ли Китай холивудския хит „Бохемска рапсодия“

Коментари

Новини Варна