Варна 20°
fallback
Култура
12:24 | 18 февруари 2019
Обновен: 19:23 | 25 септември 2024

Живопис на Валентина Владова реди Градската галерия

„Между слово и цвят“ е името на експозицията

По материала работи: Слав Велев

От утре, 19 февруари, ценителите на изобразителното изкуство от Варна могат да разгледат изложбата живопис на Валентина Владова, която представя Градската художествена галерия. Откриването е от 18:00 часа.

Валентина Владова е родена 1959 г. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Филолог, с особени интереси в областта на естетиката, философията, историята и теорията на изкуството. Преподавател е по български език и литература.

 

Ще бъдат експонирани 25 творби, рисувани от 2010 г. до 2019 г. Изложбата живопис представя провокацията на Словото – Сътворение и Цвета-Сътворение, споделят организаторите. Там, където свършват думите, започват цветовете. Маслената живопис използва пластичните възможности на отпечатъка и рисунката. Картините са обединени по сюжети, свързани с представяни в мои самостоятелни изложби теми. Сюжетите засягат серия „Пасха“, картини свързани с библейски мотиви; серия „Целувка“ (алюзия за Климт и Шагал) и мита за Грехопадението; серия „Коне“ – амбивалентен символ на живота и смъртта, символизиращ интелект, мъдрост, съзнание, разум, благородство, светлина, но и бързата преходност на живота и инстинктивната животинска природа.

 

Серия „Лоза“, като символ на плодовитост, живот, Дървото на живота и Дървото на познанието, символ на Дионис (Бакх), свещеното дърво на Аполон; Христос е Истинската Лоза.

 

Серия „Пеперуди“, като символ на душата, безсмъртието, означаваща прераждане и възкресение.

 

Самата авторка представя творбите си така: В изложбата особено място заема символиката на синия цвят. Синият цвят се асоциира с истина, интелект, мъдрост, благоразумие, съзерцание. Цветът на големите дълбини. От този цвят излизат и рибата, и водата, и целувката, и потребността от ярко противопоставящия червен цвят, като символ на огъня, раждането и живота.

 

Валентина Владова има пет самостоятелни изложби, както и множество съвместни изяви с ученици от Варненската търговска гимназия и студенти от Икономически университет - Варна. Изложбата ще продължи до 11.03.2019 г.

 

Сборна годишна бижутерска изложба реди галерия Le Papillon

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback