IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
12:24 | 18 февруари 2019
Обновен: 02:01 | 15 септември 2024

Живопис на Валентина Владова реди Градската галерия

„Между слово и цвят“ е името на експозицията

По материала работи: Слав Велев
Живопис на Валентина Владова реди Градската галерия

От утре, 19 февруари, ценителите на изобразителното изкуство от Варна могат да разгледат изложбата живопис на Валентина Владова, която представя Градската художествена галерия. Откриването е от 18:00 часа.

Валентина Владова е родена 1959 г. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Филолог, с особени интереси в областта на естетиката, философията, историята и теорията на изкуството. Преподавател е по български език и литература.

 

Ще бъдат експонирани 25 творби, рисувани от 2010 г. до 2019 г. Изложбата живопис представя провокацията на Словото – Сътворение и Цвета-Сътворение, споделят организаторите. Там, където свършват думите, започват цветовете. Маслената живопис използва пластичните възможности на отпечатъка и рисунката. Картините са обединени по сюжети, свързани с представяни в мои самостоятелни изложби теми. Сюжетите засягат серия „Пасха“, картини свързани с библейски мотиви; серия „Целувка“ (алюзия за Климт и Шагал) и мита за Грехопадението; серия „Коне“ – амбивалентен символ на живота и смъртта, символизиращ интелект, мъдрост, съзнание, разум, благородство, светлина, но и бързата преходност на живота и инстинктивната животинска природа.

 

Серия „Лоза“, като символ на плодовитост, живот, Дървото на живота и Дървото на познанието, символ на Дионис (Бакх), свещеното дърво на Аполон; Христос е Истинската Лоза.

 

Серия „Пеперуди“, като символ на душата, безсмъртието, означаваща прераждане и възкресение.

 

Самата авторка представя творбите си така: В изложбата особено място заема символиката на синия цвят. Синият цвят се асоциира с истина, интелект, мъдрост, благоразумие, съзерцание. Цветът на големите дълбини. От този цвят излизат и рибата, и водата, и целувката, и потребността от ярко противопоставящия червен цвят, като символ на огъня, раждането и живота.

 

Валентина Владова има пет самостоятелни изложби, както и множество съвместни изяви с ученици от Варненската търговска гимназия и студенти от Икономически университет - Варна. Изложбата ще продължи до 11.03.2019 г.

 

Сборна годишна бижутерска изложба реди галерия Le Papillon

Коментари

Новини Варна