IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
14:39 | 21 януари 2015
Обновен: 18:24 | 29 август 2024

Качват най-редките издания на варненската библиотека в интернет

Хиляди записи на стари местни вестници вече са част от Европейската дигитална библиотека

По материала работи: Златина Добрева
Качват най-редките издания на варненската библиотека в интернет

Започнала е дигитализация на чат от най-редките и ценни издания на Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” във Варна, съобщи директорът Емилия Милкова. Стремежът в процеса на дигитализацията е да се даде достъп през интернет до документи, които са действително стойностни, коментира тя пред “Фокус”. В момента се дигитализират едни от първите издания на класиците в България. В мрежата вече е достъпно и първото издание на Алеко Константинов “До Чикаго и назад”, както и “Пътеписи за Стара планина” на Иван Вазов. Едно от нещата, които са дигитализирани са и първите закони, а чрез каталога на библиотеката може да бъде видян Закона за обществените поръчки, който действа от края на XIX век. Дигитализирани са и първите издания на Петър Динков, издавани от 1935 до 1942 година. Те вече могат да бъдат видени през каталога на Варненската библиотека и могат да бъдат сравнени с нещата, които съвременната диетика популяризира.
Нови 12 000 записа са внесени в Европейската дигитална библиотека от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна, похвали се още Емилия Милкова. Това са отново статии от варненски периодичен печат, със съответния инстументариум на търсене и на представяне. “Европеана” вече е направила превод на част от материалите и предлага част от инстументариума на търсене на съответните езици, което в голяма степен облекчава хората, които не ползват определен език, доабви тя.
Милкова посочи, че България има около 50 000 записа на този етап. От всички тези записи, около 32 000 записа са на Варненската регионална библиотека. Емилия Милкова коментира, че процесът на дигитализация е неглижиран от Министерство на културата. По нейни думи се правят някакви спорадични опити, които остават безрезултатни. Тя подчерта, че директивата, поставена от Европейския съюз е 2015 година за между 300 000 и 500 000 записа, които трябва да внесе българската държава в “Европеана”, а България няма дори 70 000 записа. Емилия Милкова подчерта, че това е един много сериозен въпрос, който многократно се поставя от библиотеките и музеите. Според нея има много неуредени въпроси, свързани с авторските права, но не са положени достатъчно усилия в тази посока. Малко са и средствата, които изцяло се отнасят към дигитализацията.

Коментари

Новини Варна