IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
19:01 | 19 януари 2015
Обновен: 19:48 | 7 септември 2024

Музей на Библията отвори врати във Варна

В него може да се видят събрани на едно място експонати, свързани с историята най-четената и превеждана книга

По материала работи: manager
Музей на Библията отвори врати във Варна

Варна вече си има Музей на Библията. В него има над 300 експоната, които разкриват съдбата на най-четената и превеждана книга в човешката история. Подобни музеи има в други държави, но у нас той е единствен.

 

През 1986 г. немският колекционер Стефан Пилц започва да събира библии. През 2009 г. той вече има богата експозиция, която до момента е показана в 19 града в страната. Сега тя вече си има дом и е изложена в Музея на Библията във Варна.

 

В него може да се видят събрани на едно място експонати, свързани с историята на Библията - от древните ръкописи до книгопечатането и компютърните продукти. Събрани са библии, преведени на повече от 50 езика – китайски, арабски, ескимоски, индийски, гагаузки, ромски. Има и две с брайлова азбука, които са на немски и български. Тук е и най-малката печатна библия с размери 5 на 5 мм. Тя съдържа молитвата „Отче наш“, преведена на 7 езика. Но има и по-малка библия. Тя е събрана на микрофилм с размери 27 на 30 мм и съдържа близо 774 000 думи. Най-атрактивният експонат в колекцията е модел на пресата на Гутенберг, с която през 1456 г. е била отпечатана на латински език първата книга в историята на човечеството – Библията. Стефан Пилц демонстрира как е работела пресата.

 

Най-старата библия на български език, с която разполага Пилц, е от 1871г., а най-старата в колекцията е от 1770 г. Тя е на латински и старонемски. В музея посетителите могат да видят модел на скинията от Стария завет и макет на Ноевия ковчег.

 

Библията е най-четената и най-превеждана книга в историята на човечеството. Тя е сред първите книги, които изобщо са били превеждани на други езици. Преведена е на 2883 езика. 

 

Геновева Донкова

Коментари

Новини Варна