IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
15:53 | 20 декември 2018
Обновен: 15:12 | 25 септември 2024

Предколедна Варна събира ценители на музиката от съседните градове

Вижте оставащите събития от XIX Коледен музикален фестивал

По материала работи: Слав Велев
Предколедна Варна събира ценители на музиката от съседните градове

До 28 декември на сцените на Операта и ФКЦ варненци могат да станат свидетели на вълнуващи музикални събития. От билетните каси споделиха, че за концертите в морската столица идват почитатели на музиката от съседни селища, пожелали да облагородят предколедното си настроение. Ето и предложенията:

 

СЪН В ЛЯТНА НОЩ

 

21 декември, 19.00, Варненска опера

 

„Сън в лятна нощ“, българският и единствен в света мюзикъл по тази творба на Шекспир, с музика, написана от Христо Йоцов специално за Варненската детско-юношеска опера, по повод нейната 25-годишнина, веднага стана хит след премиерата си в началото на есента. Шекспир е толкова близък до младостта. И не само това. За пореден път художественият ръководител и диригент на формацията Ганчо Ганчев и неговият екип, заедно с режисьора Костадин Бандутов, доказват умението си не просто да работят с млади хора, а да създават с тях постановки на професионално ниво. Тук партньорството с Държавна опера Варна, която предоставя на Детско-юношеската опера оркестъра и сцената си за нейните изяви, също е от значение.  Варна винаги е поощрявала младите си таланти, неслучайно до неотдавна единствената в България, Варненската детско-юношеска опера вече има свои последователи и в други български градове.

 

ОПАСЕН ЧАР

 

27 декември, 19.00, Фестивален и конгресен център, зала 1

 

„Опасен чар“, спомняте си онзи незабравим филм със сценарист Свобода Бъчварова и режисьор Иван Андонов (1984), създаден сякаш за да блесне уникалният актьорски талант на Тодор Колев. Наистина, не бихме могли да си представим никого другиго в ролята или по-скоро - в ролите на хитроумния измамник, който се измъква от всяка ситуация, благодарение на „опасния“ си чар. А какво да кажем за най-доброто шоу на всички времена „Как ще ги стигнем американците“, със запазената марка на Тодор Колев. Дни преди новата година, към усмивката и харизмата на Тодор Колев „С песните на Тодор Колев“ ще ни върне Филип Аврамов - един друг изключителен и не по-малко обичан български актьор. Заедно с него на сцената на ФКЦ на 27 декември ще бъдат група „АКАГА“ и оркестърът на Държавна опера Варна, под диригентството на Маестро Нелко Коларов.

 

АЗ, ТИ И МУЗИКАТА

 

28 декември, 19.00, Варненска опера

 

Деветима великолепни музиканти: Антоанела Петрова и Нейчо Петров - Реджи – вокали; Михаил Йосифов – тромпет, аранжименти; Денис Попстоев – саксофон; Велислав Стоянов – тромбон; Милен Кукошаров – пиано; Людмил Стойнов – китара; Даниел Феббо – бас китара и Георги Марков – барабани ще ни пренесат в златната ера на соул музиката. Концертът на 28 декември в залата на Варненската опера ще мине под знака на легендарната звукозаписна компания „Мотаун Рекърдс“, превърнала се в нарицателно име за високо качество, съхранило образците на американската соул и поп музика.

 

Бутиковият проект „Motown. Аз, ти и музиката” ще поднесе на ценителите селекция от любими класики на музикални икони, оглавявали класациите през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, сред които „Ета Джеймс“, „Марвин Гей“, „Джаксън 5“, „Темптейшънс“ и много други.

 

ГЕОРГИ ХРИСТОВ – „МОЯТ ПЪТ“

 

28 декември, 19.00, Фестивален и конгресен център, зала 1

 

С разтърсваща емоционална изповед големият Георги Христов се завръща, след известно мълчание, на сцената. Достигнал върховете на славата, концертирал в Европа, Азия и САЩ, написал текстовете и музиката на голяма част от богатия си репертоар, сега той ще поднесе хитовите си песни „Моят път“, „С музика живея“, „Черно и бяло“, „Нямам нужда от много приятели“, „Не съжалявайте“, „Илюзия“, „Сезони“ и други.

 

Грандиозният биографичен концерт спектакъл на 28 декември, 19.00, зала 1, ФКЦ, в който ще участват оркестър и балет на Държавна опера Варна, ще закрие подобаващо XIX Коледен музикален фестивал – Варна 2018.

 

Брюксел: От славата на един пикльо до дворцовия финес

С фотоизложба варненската пожарна отбеляза 140 годишнина

 

Коментари

Новини Варна