IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
13:46 | 13 декември 2018
Обновен: 13:57 | 22 септември 2024

Журналистът Емилиян Ялъмов помага на дете в беда чрез своя книга

Представянето на сборника „На светска вълна" е в събота, 15 декември

По материала работи: Слав Велев
Журналистът Емилиян Ялъмов помага на дете в беда чрез своя книга

Ели Маринова

 „Елит са хората на културата и изкуството“ – каза ми варненският журналист Емилиян Ялъмов, известен с пристрастията си към светските новини и културата, докато анонсираше своя сборник „На светска вълна". Знаех, че ще го каже, защото виждам какви личности представя и на кого дава път в търсене на изящното. Книгата има своя корична цена, но няма да се продава. Всеки, направил дарение ще помогне на Краси от с. Шкорпиловци и ще получи безплатно един екземпляр от книжното тяло, което ще бъде придружено с автограф. 17-годишното момче страда от рядко заболяване и се нуждае от трансплантация на бял дроб. Разговарям с автора, за да науча повече.

 

Емо, разкажи накратко за книгата си "На светска вълна"! Как възникна идеята? Откога я подготвяш и какво да очаква читателят?

 

Книгата е сборник с интервюта и истории от едноименната рубрика, която вървеше един път месечно в предаването „България днес” по БНТ2 и БНТ Свят. Събраха се много интересни личности и реших да ги одормя в едно книжно тяло. Сред интервюираните от мен са имена като легендата на италианското кино Микеле Плачидо, с когото имах възможността да се срещна на Международния филмов фестивал в Ростов на Дон през август 2016 г. Музикантите от „Смоуки” също са заставали пред камерата ни. Родните звезди Асен Блатечки, Яна Маринова, група „Сигнал”, Бойко Кръстанов, Нелко Коларов, Васил Петров, различни дипломати, носителки на титли за красота… толкова са много, че има вероятност да пропусна някого.

Липсва ли ти ефира? Колко време от годините си му посвети?

 

Рубриката се излъчваше в периода 2015-2018 г. Аз никога не съм бил на щат в БНТ2, а по-скоро гост. Не ми липсва ефира. Към днешна дата работя за популяризацията на много даровити варненски младежи и девойки и това заема голяма част от времето ми. От БНТ ми липсват единствено хората, с които правехме рубриката. Използвам възможността да им благодаря за времето, професионализма и отдадеността.

 

Най-запомнящото се интервю, което си правил?

 

Срещата ми с Иван Станчов със сигурност бе една от най-запомнящите се за мен. Потомственият дипломат ни покани във вилата си. Отвори своята библиотека, водихме много дълбок и смислен разговор. Другите вълнуващи интервюта са били с личности, с чието творчество в киното и музиката съм израснал. Преди 20-30 години не съм си и мечтал, че ще имам възможност да се докосна до тях, да разговаряме.

 

А кое бе най-трудното? От опит знам, че понякога и с интелигентен човек можеш да се изпотиш в ефир.

 

Имам 20-годишен опит в журналистиката. Отдавна премина времето, когато се притеснявах. С всеки събеседник е различно. Едни са по-интровертни, други пък прекалено освободени. Гледам да напипам правилната линия, за да бъдат откровени.

 

Къде зимува „светското“ у нас? Имаме ли елит? И отбива ли се елитът ни в риалити формати?

 

Риалити форматите си отглеждат един псевдоелит. Рубриката ми се казваше „На светска вълна”, но аз никога не съм си позволил основна нейна тема да бъдат скучни битовизми. За мен елит са хората на културата и изкуството. Неведнъж съм го казвал. Имаме прекрасни художници, скулптори, музиканти, актьори, режисьори и мисля, че към тях трябва да бъдат насочени прожекторите и журналистическото внимание. Щастлив съм, че имам възможност да общувам с тях ежедневно, защото това ме зарежда положително и ми дава надежда, че не всичко е изгубено в България.

 

Другото е евтина слава. Нейните герои притежават само едно голо самочувствие, което не е подплатено с нищо. Дори в повечето случаи това самочувствие е маска, зад която се крият много комплекси.

 

Кажи ни за каузата на Краси от с. Шкорпиловци!

 

За момчето от с. Шкорпиловци научих от Общински детски комплекс. Няколко от школите организират баготворителен базар в Младежки дом, чрез който ще набират средства за лечението му. Бях решил да направя премиера на книгата преди Нова година. Тя има своята корична цена, но реших да не се продава. Направих събитие, в което ме подкрепиха танцовата двойка Адриан Василев и Ивана Атанасова, а също и Diva Vocal. На това събитие, което е тази събота от 18 ч. в SM Live Club във Варна, всеки който направи дарение, ще получи безплатна бройка от книжното тяло с автограф. Тиражът на книгата е бутиков и при положение, че книжките се окажат малко ще направя ретираж в началото на 2019 г., за да има са всички.

Пожелай нещо на нашите читатели дни преди Коледа!

 

Пожелавам им прекрасни и щастливи мигове с обичаните от тях хора. И да четат и през 2019 г. в. „Черно море”.

 

Успех на Емо по пътя на новата му творба и пълно скорошно изцеление на Краси желаем от сърце!

 

Премиерата на книгата "На светска вълна" е в събота от 18 ч. в заведение в Младежкия дом.

 

 

Четете още: Госпожа Коледа разплака малките варненчета и ги научи на любов

С коледни концерти радват жителите на Владиславово

Коментари

Новини Варна