IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
16:26 | 20 ноември 2018
Обновен: 21:47 | 29 август 2024

С пластика и живопис галерия „Арт Маркони“ се настройва за Коледа

Усещането за празник идва с годишна сборна изложба

По материала работи: Слав Велев
С  пластика и живопис галерия „Арт Маркони“ се настройва за Коледа

Настъпващите коледни и новогодишни празници вече са предали своя дух на варненската галерия „Арт Маркони“. Годишната сборна изложба на пластика и живопис ще бъде открита на 22 ноември и ще остане до 15 февруари догодина.

 

И в тази празнична експозиция акцентът ще бъде поредната  „Моряшка икона” на Васил Петров, споделя галеристката Ваня Маркова. От времето на първият му „моряшки натюрморт”, дал повод ценителите – капитани да го нарекат „моряшка икона” са изминали 18 години. Традицията продължава.

 

За избора си на имена и произведения Ваня разказва: „Финалната ни годишна изложба е винаги приятен повод за поглед назад.  Пътят на изкуството е труден, но хората, избрали да  тръгнат по него, са го приели като своя мисия. Радвам се, че мога да нарека всеки от авторите, свързали имената и изявите си с галерия „Арт Маркони” свой приятел. Благодарна съм им за предаността и постоянството.

 

Всички усещаме напрежението на случващото се не само около нас, в страната ни, но и в целия свят. Харченето на пари за изкуство  обикновено се приема: като добра инвестиция или като показност. Радвам се, че има хора, при това не малко, които поглеждат на този процес от друг ъгъл – съхраняване на духовността. Тяхното действие не визира само дома, където отглеждат децата си или офиса, в който създават подходяща среда за бизнеса си. Чрез покупката на изкуство, те съзнателно дават своята лепта за оцеляване на духовните пространства и творците.

 

Художникът работи на свободна практика. Той сам инвестира в творбите си – за материали, наем на ателие, сам се грижи за осигуровки, никой не му осигурява храната. Хората започнаха да се замислят, че не трябва да се разчита само на държавата за подпомагане на творците и съхраняване на културните средища, че всеки може сам да участва в този процес – купувайки си книга, картина, билет за културно събитие. И е радостно, и се случва“ – така галеристката Ваня Маркова направи резюме на предстоящата изложба и поразсъждава за посоката на съвременното меценатство.

 

В експозицията са подредени творби на Ангел Атанасов/ Ачо, Антон Антонов, Антони Гюров, Васил Петров, Валентин Балев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Евстати Маринов, Емилия Бояджиева, Илиян Пеев, Ивайло Евстатиев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Маргарита Войнова, Милко Матеев, Милена Дрончева, Огнян Георгиев, Петър Андреев, Петя Димова, Ренета Павлова, Румен Михайлов, Радослав Коцев, Светлин Ненов, Сейфетин Шекеров, Стефан Хаджи-Николов, Татяна Полихронова и Цанко Цанков.

 

Рисунки от микроорганизми гостуват в Археологическия музей

Коментари

Новини Варна