IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
15:41 | 20 ноември 2018
Обновен: 01:50 | 17 септември 2024

Рисунки от микроорганизми гостуват в Археологическия музей

Творбите живеят до 48 часа, поради което се документират със снимки

По материала работи: Слав Велев
Рисунки от микроорганизми гостуват в Археологическия музей

На пръв поглед творбите изглеждат странно. На втори обаче, след като зрителят добие представа за какъв тип изкуство става въпрос, той се впечатлява. Пътуваща изложба със снимки на рисунки от микроорганизми гостува във Варна. 40-те произведения могат да бъдат разгледани до 30 ноември в Археологическия музей.

 

В България началото на тази необичайна форма на изкуство е поставено през 2016 година, когато списание „Българска наука“ и Ridacom организират първия в страната конкурс „Агар Арт“ по аналог на Agar Art Contest на Американското общество по микробиология.“, споделят организаторите. Първата в света рисунка с микроорганизми е на редактора на списание „Българска наука“ Росица Ташкова и огромния интерес, който предизвика нейната бактериална елхичка. Първото издание на конкурса предизвика голям интерес и в България и той се проведе отново през 2017 гoдина, като 25 екипа от микробиолози от цялата страна приеха предизвикателството да покажат своята креативност и умения и представиха 140 произведения от различни бактерии.

 

Истински ценното и различно в произведенията от микроорганизми е това, че те не само приличат на живи, а са точно такива. Отнема време да станат видими с просто око, да придобият форма и да разкрият цветовете си. Микробиологичните бои са живи, произведението се развива за ден-два, демонстрира красотата си и след това започва отмира. Затова и рисунките са запечатани в снимки. Изложбата се организира от списание „Българска наука”.

 

Микробното изкуство или агар арт е произведение, създадено чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби. Те се събират с тампон, сеят се върху хранителна среда и след 24 до 48 часа прорастват и стават видими за нас. Цветовете зависят от характеристиките на микроорганизма и средата, върху която е посят. Той синтезира пигменти с различна цел, напр. като защита от ултравиолетовата радиация, като резерв на енергия, като вирулентен фактор или като инхибитор на растежа на конкуренти. След като се сдобием с различни цветове, започва същинският процес на рисуване, който се извършва с бактериологично ухо или т.н. йозе – метална примка, с която се взима малко количество от микроорганизмите и се нанася върху новото „платно”. Първоначално се виждат само щрихите, а цветът се появява, когато бактериите се развият и картината буквално оживява.

Снимки Пламен Гутинов

 

Фотоизложба "На пътуването и планината с любов"

 

 

Коментари

Новини Варна