IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
20:30 | 11 януари 2015
Обновен: 12:18 | 2 септември 2024

Връщат личния архив на Петър Увалиев за 100 г. от рождението му

Откриват паметна плоча на интелектуалеца

По материала работи: Юлиян Атанасов
Връщат личния архив на Петър Увалиев за 100 г. от рождението му


На 12 януари се навършват 100 години от рождението на българския интелектуалец Петър Увалиев. Той е един от най-ярките представители на българската интелигенция през изминалото столетие.
Отбелязването на годишнината ще започне с откриване на паметна плоча на Петър Увалиев на ул. "Кърниградска" № 1 в столицата, където се е намирал родният му дом. Вицепрезидентът Маргарита Попова ще присъства на откриването на паметната плоча. Освен това заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов ще валидира пощенска марка, посветена на 100-годишнината от рождението на една от най-разностранните личности на 20 век.
Годишнината ще бъде отбелязана и в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юбилейното тържество ще започне в 16 ч. в централното фоайе на Ректората с представяне на фотоизложба на Иво Хаджимишев, посветена на живота и дейността на Петър Увалиев. В същия час в аула "Магна" на СУ започва тържествена конференция, посветена на отбелязването на сто години от рождението на Петър Увалиев, която ще бъде приветствана от вицепрезидента Попова и ректора на СУ проф. дин Иван Илчев. Възпоменателно слово ще изнесе акад. Светлин Русев. В изпълнение на пианиста Лъчезар Станков и цигуларя Иво Станков за първи за първи път ще прозвучи композиция на Добринка Табакова, посветена на Петър Увалиев. На конференцията ще бъде излъчен и откъс от архивен запис на БНТ на "Похвално слово за българското слово", произнесено на 24 май 1995 г. от Петър Увалиев, който е почетен доктор на най-старото висше училище в България.
Освен това личният архив на Петър Увалиев се завръща в страната ни. По желание на съпругата му Соня Рув-Увалиева ценните вещи и документи на журналиста и дипломат ще бъдат дарени на Софийския университет. Именно там той е получил образованието си на юрист. Фондът съдържа ръкописи на беседи, четени от българина над микрофона на радио Би Би Си Лондон в продължение на пет десетилетия, лекции и лекционни курсове на различни езици, дневници, тефтерчета, кореспонденция, фотографии, преводи. Сред вещите са една от личните му пишещи машини, колекция от фигурки на костенурки, принадлежности за пушене, мастилница. Любимите пособия на Увалиев ще отидат в музея на университета, където всеки желаещ ще може да ги разгледа, а документите - в архива на Алма матер.
Петър Увалиев има забележителна кариера като дипломат, а професионалният му път го води в нашите представителства в Рим, Лондон и Прага. Работил е заедно с Георги Марков в българската секция на Би Би Си, но едни от големите му любови остават киното и театърът. Заедно със съпруга на София Лорен - Карло Понти, основават продуцентска компания и работят с легенди като Марсел Паньол, Джордж Бърнард Шоу, Антъни Аскуит, Микеланджело Антониони. Увалиев е носител на наградата "Златно перо" от Съюза на българските журналисти и почетен доктор на Софийския университет.

 

Коментари

Новини Варна