Варна 16°
fallback
Култура
15:14 | 30 октомври 2018
Обновен: 04:25 | 27 септември 2024

Живопис на Николай Няголов представя арт галерия Ларго

Изложбата „Морски луни” се открива на 1 ноември, четвъртък

По материала работи: Слав Велев

 

Арт Галерия “Ларго” ще представи изложба – живопис на Николай Няголов, озаглавена „Морски луни”. Откриването е в четвъртък, 1 ноември от 18.30 часа. Това е третата самостоятелната изява на пловдивския художник в „Ларго“ след „Морски видения” през 2011-та и „Серендипити” през 2016-та година. Всичките двадесет творби са нови и са специално рисувани за представянето във Варна. В картините на Николай запознатите с творчеството му ще открият част от любимите на автора символи и елементи – резените лимон или диня, ябълката, чашата с чай, разпукания нар или разполовената смокиня и като за морска изложба – много луни като лодки и лодки като луни. Но познатото е само дотук.

 

В сравнение с предишните му изложби в „Ларго” роденият в Ловеч магьосник на четката е променил палитрата си. Без да изневерява на емблематичната за него бяло-синя гама, на охрата и жълто-златното, той внася нови и нови цветове. Така варненци ще се насладят на загадъчността на виолетовото, на страстта на червеното, на огнения вихър в оранжевите мазки, избликващи от дълбините на керемиденото или черно-синьото. Голяма част от платната преливат от пищна, разточителна цветност. Гледайки творбите, зрителят добива усещането, че авторът се е забавлявал с палитрата, нахвърляйки с лекота, като във вихъра на огнено фламенко емоциите си, давайки на всяка една неин, собствен цвят.

 

Така в картината „Пирамидална светлина” мистичното бяло, идващо от горе като божествено прозрение, се пречупва през пирамидата, която е символ на издигането и на връзката ни с небето. Така по най-естествен начин бялото изразява връзката ни с Бога.  Изложбата  продължава до 24 ноември.     

 

Фотоизложба разказва за морска експедиция отпреди 30 години

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback