IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
10:45 | 27 октомври 2018
Обновен: 06:38 | 27 септември 2024

Дискусии във Варна за съвременното изкуство, световните културни политики и градската среда

Влиянието на музеите за съвременно изкуство върху развитието на градовете

По материала работи: Слав Велев
Дискусии във Варна за съвременното изкуство, световните културни политики и градската среда

Международният експерт по изкуствата Луси Котер ще изнесе две публични лекции във Варна, в които ще представи примери от световни форуми съвременно изкуство и архитектура през последните години, водещи към артистични трансформации в градовете и съпоставката им към България.

Лекциите са с вход свободен:

* 29 октомври, 10 часа - Галерия Графит
* 30 октомври, 9,30 часа - Градската художествена галерия „Борис Георгиев“

Специален акцент в лекциите е ролята на арт- музеите за развитието на градовете. Тя ще сподели впечатления от опита си с музеи като Гугенхйм, фонда Мондриан, Венецианското биенале, както и изводи от теоретичните си изследвания за широките социално-културни дискусии по проекти, свързани със съвременно изкуство. В отворена дискусия ще бъде обсъдена динамичната връзка с публиката и ролята на музеите като дестинация за туризъм и граждански активности, които увеличават жизнеспособността на градовете и създават нови възможности за жителите му.

Във Варна Луси Котер ще обсъжда с български колеги и архитекти конкретни казуси по адаптирането на нефункциониращи културни наследства, като ще посети паметници от тоталитарното ни минало.

Луси Котер е независим писател, куратор и културен теоретик, която живее и работи в Амстердам и Портланд (САЩ). Завършила е история на изкуството, доктор по културни анализи в Университета в Амстердам. Определя се като експерт на между-пространството, чиято работа свързва практиката и теорията в съвременното изкуство и други области. Основател и директор на Магистратура по художествени изследвания в Кралската академия по изкуство в Хага. Изнася лекции в Университета по изкуствата, Академия "Герит Ритвелд", Института "Сандберг" в Холандия и др. Има публикации в множество списания и каталози за съвременно изкуство и е гост-редактор на MaHKUscript Journal for Fine Art Research 2018 г. Наред с кураторските проекти, които прави, в момента завършва книга, озаглавена Art Knowledge: Between The Famous and the Unknown (Изкуството като познание: между известното и непознатото), където изследва променящата се форма на света на изкуството и възможните му бъдещи проявления. 

Лекциите на Луси Котер във Варна и София се организират с подкрепата на Холандското посолство в България.

Коментари

Новини Варна