Варна 22°
fallback
Култура
14:18 | 24 октомври 2018
Обновен: 07:09 | 27 септември 2024

Мозайки от морски камъчета, миди и раковини гостуват във Варна

Изложбата „Картини от морето“ - Мария Манева – Мириям ще остане до 7 ноември

По материала работи: Слав Велев

Изложба „Картини от морето“ ще бъде открита в Арт салона на Радио Варна. Авторката  Мария Манева – Мириям гостува за трети път в арт-пространството. Откриването е днес в 18.30 ч. -  вход свободен.  Това е втората ѝ самостоятелна изложба в галерията. Художничката представя екзотични мозайки от морски камъчета, миди, раковини. Настоящата експозиция има две основни теми, едната е българската роза, като символ на страната и другата е повлияна от Японската култура, но изпълнена с морски материали – японски вишни, жерави и др.

 

Техниката е приложно изкуство с елементи на мозайка, в което са вплетени естествени материали от морето. Авторката споделя: "Залагам на техните естествени цветове, блясък и форми, които предава особен колорит и чар на картините. Всяка е със собствено излъчване. Вдъхновението идва от самите материали. Когато в съзнанието ми се появи изображение, го виждам с конкретни миди и камъчета и бързам да го претворя. По-голяма част от тях са от нашето Черноморие, които сама си подбирам с голямо удоволствие. Също използвам и от чужди морета, закупени или подарени от приятели. Работя с голяма любов и търпение."

 

За първи път Мария се сблъсква с подобен вид изкуство 2008 г., а три години по-късно вече се занимава с това. Постепенно хобито и става основно занимание и страст и вече е немислимо да живее без него. То и носи радост и удовлетворение, особно когато клиента остане доволен и с радост се връща за друга творба. Има картини и в чужбина. Интерес към морските раковини и камъчета е имало още преди хиляди години. Хората са си украсявали къщите и мебелите с тях, правели са си пана, а сега в много страни е престижно да имаш подобен род мозайки, те просто се открояват и няма как да останат незабелязани.

 

Експозицията може да бъде разгледана до 7 ноември  /делнични дни/ от 14:00 - 18:00 часа.

Есенният салон на изкуствата събира 12 културни събития

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback