IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
13:12 | 3 октомври 2018
Обновен: 06:34 | 27 септември 2024

Творби на Месрур Сабит и Красимир Райков показва галерия „Папийон“

Художниците не се познават, а природата като тема ги обединява

По материала работи: Слав Велев
Творби на Месрур Сабит и Красимир Райков показва галерия „Папийон“

Живопис на Месрур Сабит и Красимир Райков показва галерия „Папийон“. Събирането на двама автори в съвместна изложба е винаги интересно. А когато творците не са имали общи изяви и дори не се познават е предизвикателство, коментират организаторите. На пръв поглед различни, заради използваните изразни средства, творбите на двамата автори всъщност се допълват и хармонират перфектно. Обединява ги способността им да въздействат  и предават емоции и настроения, чрез представянето на конкретно моментно състояние и директни препратки към природата. Светлината е свързващият елемент в експозицията, а темата на изложбата „Слънчева игра“ изразява вечното призвание на слънцето да вдъхва живот. Така изящните бронзови фигури намират необходимия простор в живописните пейзажи, в които липсват обекти и следи от човешко присъствие.

 

Месрур Сабит е сред  малцината  български живописци близки до романтизма  в живописта. Творбите му не са повърхностна регистрация на  природата, те  са авторско преживяване, преляло в творческа и житейска философия. От четиринадесетте живописни платна, подготвени за изложбата, струят спокойствие и безвремие, пренасящи съзнанието на зрителя далеч зад хоризонта. Вдъхновението този път авторът е намерил в неустоимия искрящ цвят и пищност на лавандуловите полета и в играта на слънцето по повърхността на водата.

 

Творбите на Красимир Райков се отличават с финес и деликатност при стилизиране на формите. Авторът претворява твърдостта на бронза в изящни и грациозни скулптури с осезаема категоричност на материала и едновременно следвайки плавни линии и форми. Райков обича дребния детайл, прецизната перфектна обработка, като често използва даден цвят или материал в акцент със символно значение.

 

Изложбата на Месрур Сабит и Красимир Райков "Слънчева игра" ще остане до 24 октомври.

 

Изложба с над 30 проекта за плакат подреждат в Театъра

Коментари

Новини Варна