IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
14:31 | 2 януари 2015
Обновен: 07:11 | 7 септември 2024

Античният театър в Аспендос с уникална акустика

Малкото градче е разположено на 50 км от Анталия

По материала работи: Златина Добрева
Античният театър в Аспендос с уникална акустика

Единственият напълно запазен античен театър в света се намира в Аспендос. Малкото градче е разположено на около 50 км от известния турски курорт Анталия, предаде БГНЕС.
Театърът е построен през втори век преди Христа от местния архитект Зенон, при управлението на императора Марк Аврелий. В него се побират 15 000 души, а акустиката е уникална. С нея е свързана и една от легендите. Местният крал докато се разхождал в горната част на театъра е чул някой да повтаря: трябва да се оженя за дъщерята на краля Белкис! Кралят е решил, че думите идват от някой намиращ се наблизо и се обърнал да го потърси. След малко установил, че думите идват от младеж на сцената, който шепнешком повтарял, че иска красивата му дъщеря.
Една от причините за съхранението и запазването на античния театър в Аспендос се дължи на факта, че след превземането на града османците са го използвали за керван сараите.
В началото на миналия век създателят на съвременна Турция Кемал Ататюрк поискал Аспендос да бъде възстановен напълно. От 1964 година тук се провежда и най-големият кинофестивал "Златният портокал".
Недалеч от античния театър Аспендос се намират останките от голямата базилика, акуа дукта, стадионът, централният площад - Агората, градската баня, акрополът, пазарът, дворецът, както и част от портите и стените на града.

Коментари

MilaGold ( преди 3 месеца )
Коригирайте текста. Рим се превръща в империя в средата на I век след Христа. Имп. Марк Аврелий живее през II век.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Тони gide ( преди 3 години )
Ii в.сл. Хр. Марк Аврелии е живял и управлявал тогава. Пр. Хр. римляните още не са стигнали до Анталия.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна