IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
16:27 | 28 август 2018
Обновен: 06:28 | 27 септември 2024

Акварел, масло и графика на Любен Пашкулски реди галерия "Арт Маркони"

Изложбата „Извисяване” се открива в четвъртък, 30 август

По материала работи: Слав Велев
Акварел, масло и графика на Любен Пашкулски реди галерия "Арт Маркони"

Изложба акварел, масло и графика на Любен Пашкулски подготвя галерия "Арт Маркони". Експозицията „Извисяване” се открива в четвъртък, 30 август от 18.30 часа.

 

„Трудно е да бъдеш себе си, да имаш разпознаваем стил и едновременно с това - да бъдеш различен, разсъждава галеристката Ваня Маркова, представяйки гостуващия художник. Преситената публика иска винаги нещо ново, провокативно, но ако не улучиш мярката – ще те разпъне. Любен Пашкулски не е от творците, които угаждат на публиката и се съобразяват с когото и да било. Той е верен на себе си: обича овала на женското тяло, бездънната прозрачност на очите, твори по законите на красотата,  държи на своя философски прочит за човешките взаимоотношения, духовния баланс, мисията ни на този свят, достойнството“ – допълва галеристката.

 

По нейни думи тази изложба впечатлява със своята различност. Пашкулски за първи път ще покаже във Варна маслени творби, макар и само две. Той е познат най-вече с въздушния си акварел и графичните си творби със суха игла. Вглеждайки се в новите му картини, основно датирани от 2018,/ не можем да не бъдем обхванати от усещането за нещо ново и различно.

 

Женската красота не липсва в новата изложба – напротив, отново има доминираща роля. Сюжетите му са провокативни, изобилстват и женски гърди  и заоблености. Маестрото този път е прям. Фриволно закачливите сюжети са отстъпили на библейските. „Неземна любов” е противопоставена на „Адам и Ева” но и в двете се усеща драматизмът на обреченият избор. Тази обреченост ни посреща и в картините „Родилка”, „И роди се…”, „Майка”, „Майчинство”. Може би не случайно единствените маслени  творби в експозицията са изпълнени върху дърво, не на платно. Сюжетите им изобразяват „Спасителят” и „Богородица с младенеца”. Напомнящи икони, без да са и имат претенциите на такива, те ни пренасят в друго измерение, където естествен завършек са други две творби – „Разпятие” и „Възкресение”.

 

Експозицията може да бъде разгледана до 25 септември.

 

Кампания събира средства, за да подпомогне фолклорни училища

Коментари

Новини Варна