Варна 25°
fallback
Култура
13:36 | 22 август 2018
Обновен: 14:16 | 27 септември 2024

За първи път във Варна правят пешеходна обиколка „ArtExtreme СТРАЖА“

Тя ще се проведе в събота от 10 часа

По материала работи: Ставри Таргов

На 25 август (събота) от 10 ч. за първи път във Варна ще се проведе пешеходна обиколка „ArtExtreme СТРАЖА“ с урбаниста Здравко Петров и АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева.

 

Сборното място е Градският часовник до „Козирката“, съобщиха организаторите. Обиколката ще проследи образа и метафорите на стража в градските пространства около нас, които изразяват идеята за пазителство и съхраняване на мястото и времето. Ще преоткрие образа на стражите на градските истории.

 

Здравко Петров е магистър урбанист, създател на сайт за популяризиране и опазване на културно-историческото и архитектурно наследство. Разработва опознавателни туристически маршрути.

 

Това е последното събитие от официалната програма на многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ на АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева, която се показва до 31 август 2018 г. в Морско казино – Варна, под патронажа на президента Румен Радев.

 

Изложбата  „ArtExtreme СТРАЖА“ изследва и показва образа на „СТРАЖА“ – свят пазител на същността в пространство, сътворено от божествената азбука Глаголица. Темата е пресъздадена чрез художествени творби, музика и видео. „ArtExtreme“ модели са световни балетни изпълнители и хореографи. Национален етнографски музей участва в изложбата с избрана част от колекция „Накити“.

 

В изложбеното пространство звучи музиката на „ArtExtreme СТРАЖА“, която е създадена и аранжирана ведно с български ритми от композитора Александър Карагьозов въз основа мелодията на името на изложбата и буквите от Глаголицата – археометрирани от Сдружение „АМАТ“ – инж. Таньо Танев, гл. ас. Ангел Манев, Венера Иванова.

 

Черно море  

 

 

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback